Kvalitu kávy dokáže ovplyvniť veľké množstvo faktorov, ktoré však môžu byť uľahčené správnou mierou starostlivosti a kvalitného vybavenia. Dnes sa zameriame na často zabúdanú starostlivosť mlynčeka na kávu. Rozoberieme si prečo by ste mali čistiť svoj mlynček na kávu a ako sa správne starať o elektrický a ručný mlynček.

Hoci nie každý kávičkár si môže dovoliť to najlepšie vybavenie, vždy existujú základné jednoduché kroky zvyšujúce celkovú kvalitu kávy, medzi ktoré patrí aj starostlivosť a čistenie.

Mnoho začínajúcich baristov podceňuje práve čistenie mlynčeku na kávu. Poďme si rozobrať, prečo sa starostlivosť o mlynček na kávu nemá zanedbávať a ako sa správne starať o toto zariadenie.

Prečo by sa mal mlynček na kávu umývať

Všetko to začína pri náture kávových zrniek. Ide o nápoj, ktorého zrná sú olejnaté a rýchlo podliehajú skaze. Káva sa degraduje po čase kvôli kyslíku a teplote, a čím dlhšie ostáva vo vašom mlynčeku, tým horšie bude chutiť. Toto je kvôli tomu, že väčšina mlynčekov kávu mieša, čo znamená, že nikdy nedostanete 100 % čerstvú pomletú kávu, pokiaľ svoj mlynček nebude pravidelne umývať.

Jemné čiastočky kávy sú hlavným dôvodom, prečo udržiavať mlynček na kávu čistým. Tieto čiastočky sú viac náchylné k rýchlejšej degradácii a sú často uschnuté v ťažko dostupných častiach vášho mlynčeka.

Tipy pre čistenie

Vieme teda, že čistenie je podstatné. Ako často by ste teda mali svoj mlynček čistiť? Odpoveď nie je úplne jednoznačná. Záleží hlavne od toho, ako často svoj mlynček používate. Minimálne by to však malo byť aspoň 1x za deň, na konci zmeny.

Čistenie elektrického mlynčeka

Elektrický mlynček sa dá vyčistiť dvojako. Prvý spôsob je ľahký a rýchly, zatiaľ čo druhý si vyžaduje vyššiu náročnosť.

Jednoduché a okamžité vyčistenie dosiahnete vyprázdnením nádobky na zrnkovú kávu a nasypaním prípravku na čistenie mlecích kameňov. Prípravok môže byť vo forme granúl alebo kryštalického prášku. Následne prípravok pomeliete tak isto, ako by ste mleli kávu. Zvyšky vymeliete bežnou, zrnkovou kávou.

Kompletné vyčistenie mlynčeka si vyžaduje viac času, avšak, oplatí sa to. Pre vyčistenie je potrebné rozobrať mlynček a povysávať vnútornú časť. Vo väčšine prípadov stačí odobrať násypku na kávu a odskrutkovať vrchnú časť mlynčeka. Takto vyčistíte mlynček od hrubých nečistôt. Pokiaľ nie ste technický typ a nedôverujete si, je lepšie zveriť čistenie mlynčeka odborníkovi.

Čistenie ručného mlynčeka

Ručný mlynček sa čistí jednoduchšie ako jeho elektrická verzia. Jeho výhoda pri čistení spočíva v ľahkej rozobrateľnosti. Je nutné rozobrať celý mlynček na jednotlivé diely, ktoré sa vyumývajú pod tečúcou vodou.

Žiadny špeciálny prípravok k tomu nebudete potrebovať. Všetky diely bývajú ľahko dostupné, po rozobratí stačí hrubé nánosy odstrániť obyčajnou tvrdou kefou. Ešte predtým, než mlynček zložíte, je dobré jednotlivé diely poriadne vysušiť, hlavne vtedy, ak mlecie kamene nie sú keramické, ale oceľové.

Zhrnutie

Vyššie uvedené tipy vám prinesú výrazné zlepšenie kvality vašej kávy. Ako sme spomínali, ak nie ste zrovna technický typ, odporúčame, aby ste čistenie zverili expertovi. Pri vychutnávaní kávy tento krok oceníte.