Spôsob, akým odprezentujete svoje jedlo, má veľký vplyv na celkový zážitok vašich hostí. Ešte dôležitejšie, ako kedykoľvek predtým, je to v súčasnej dobe sociálnych sietí, kedy jediná fotka môže obletieť aj celý svet. Jeme viacerými zmyslami, a preto prestieranie na stôl a jedlo, ktoré pred sebou vidíme, musí aj pekne vyzerať. Štúdie dokonca naznačujú, že vhodná prezentácia jedla môže skutočne zlepšiť jeho chuť. Ako sa dajú tieto informácie využiť vo váš prospech? V tomto článku nájdete niekoľko typov na kreatívnu prezentáciu vášho jedla.

  1. Nebojte sa výšok

Pri servírovaní postupujte zdola nahor. Jednoducho vložte svoj pokrm do formy a jemne ju zdvihnite. Teraz máte základ, na ktorom môžete stavať. Zakomponujte do jedla rôzne veľkosti a farby šalátových listov alebo jedlých kvetov. Na vytvorenie “výšok” na tanieri použite tiež plátky ovocia. Skúste napríklad navrstviť nakrájané jablko, červený pomaranč alebo pečenú rebarboru.

  1. Mäso narežte vodorovne

Nakrájajte mäso so sklonom 45 stupňov. Táto technika funguje rovnako dobre aj s rybami a zeleninou. Pri servírovaní rozložte na dno taniera tenké plátky zeleniny: baklažán, špargľu alebo mrkvu. Navrch položte kus mäsa alebo ryby. Potom prípadne nakrájajte karfiol, opečte ho na panvici a položte na tanier vedľa seba.

  1. Hrajte sa s textúrami

Hrajte sa s textúrami, penami a omáčkami, aby jedlo vyzeralo zaujímavejšie. Skúste na svojom tanieri vyčarovať kontrastné textúry. Podávajte sladké omáčky ku svojim dezertom, aby si ich zákazníci mohli ešte lepšie vychutnať. Nezabúdajte však, na to, že obalové materiály musia byť kvalitné, aby vaše krabice na zákusky nepretiekli.

  1. Používajte kontrastné farby

Nepodceňujte dôležitosť hry s kontrastnými farbami. Vyhýbajte sa však umelým farbivám a namiesto nich použite tie prírodné, pre zelený efekt napríklad známy matcha prášok. Najjednoduchší spôsob, ako pridať farbu do svojho jedla, je začať pracovať s farebnejšími prísadami. Suroviny ako mrkva, karfiol, šalát, fazuľa, špargľa, jahody a ďalšie iné sa dodávajú v rôznych nádherných farbách. Napríklad také pyré z fialového karfiolu urobí na tanieri výraznú zmenu. Použiť môžete aj čerstvé bylinky alebo vaječný žĺtok navrch pokrmu.

  1. Nezabudnite na tému reštaurácie

Štýl zdobenia jedál by mal zodpovedať atmosfére reštaurácie. Vaši hostia očakávajú jednoduchú, prívetivú prezentáciu, ktorá kladie dôraz na čerstvú chuť jedla v prvotriednej kvalite. V drahých, štýlových a špičkových reštauráciách chcú zákazníci vidieť už aj určitý stupeň umenia pri servírovaní. Spôsob, akým prezentujete svoje jedlo, by mal priamo odrážať typ vašej prevádzky. Ak ste michelinskou reštauráciou, ktorá sa špecializuje na kulinárske špeciality, hostia môžu očakávať rafinovanejší štýl prezentácie v porovnaní s vidieckou prevádzkou, kde sa srdečnejší a rustikálnejší štýl prezentácie považuje za normu.

  1. Vyberte si správne taniere

Na farbe, správnej veľkosti a štýle taniera záleží, pretože slúži ako plátno pre vaše jedlo. Platí pravidlo: Držte sa ďalej od modrých tanierov, pretože neexistuje žiadne prirodzene modré jedlo a táto farba sa považuje za nevhodnú. Ak máte jedlo s množstvom živých farieb, najlepšie vynikne na bielom tanieri. Vyberte si nádobu, ktorá vášmu hosťovi uľahčí jedenie. Toto je tiež príležitosť pre vašich kuchárov, aby ukázali svoju osobnosť na jedlách, ktoré vytvárajú. Vyberte si kúsky riadu, ktoré ladia s vašou značkou, a vďaka ktorým bude jedlo vyzerať čo najlepšie.

  1. Podávajte menšie porcie

Chcete podávať dostatok jedla, aby ste uspokojili svojich hostí? Menšie porcie sa však zvyčajne upravujú ľahšie. Platí, že pri každom jedle neprekročte hranicu šiestich “prvkov”, aby tanier nevyzeral preplnene. Tento tip však berte s rezervou, ak ste napríklad reštaurácia fast foodu a vaše menu sú vysoké vrstvené hamburgery s omáčkami, podávané s bohatými prílohami. V tomto prípade má zmysel ignorovať heslo „menej je niekedy viac“ a viac je proste viac.