Pre mnohých z nás je príprava kávy denným rituálom. Avšak vedieť pripraviť takú  kávu, ktorá vás prinúti ráno vstať z postele, to môže byť celkom umenie.

Ponúkame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým sa z vás síce nestanú majstri, ale pomôžu vám pripraviť majstrovskú chuť kávy.

  1. Kúpte si čerstvú kávu

Čerstvú kávu u nás? Nemožné! V niektorých vychytených predajniach ju zoženiete, avšak popri výške kvality priamoúmerne porastie i cena kávy. Ak nemáte čas obiehať predajne káv, nezúfajte. Odborníci tvrdia, že skvelú kávu viete pripraviť z kávových zŕn zberaných maximálne 6 mesiacov pred konzumáciou a pražených pár týždňov pred predajom.

  1. Kupujte kvalitnú kávu

I keď nám obchody ponúkajú rôzne druhy káv, často si vyberáme podľa ceny. Kto však ochutná kvalitnú a ešte k tomu správne uvarenú kávu, už nikdy nebude chcieť nič iné. Navyše, ak si dáte šálku kvalitnej kávy, pokojne vám nahradí viacero šálok menej kvalitných káv.

  1. Navážte si správnu dávku kávy

Ak chcete upiecť skutočne vynikajúci koláč, základom úspechu je si jednotlivé ingrediencie starostlivo pripraviť a navážiť. Podobné by to malo byť i s kávou. Správny pomer kávy a vody by podľa expertov mal byť 1:16 v pomere káva: voda. V prepočte sa jedná o 60gramov kávy na 1 liter vody.

  1. Pomeľte si kávu doma

Ak si kúpite kvalitné kávové zrná a pomeliete ich tesne pred zaliatím šálky kávy, dočkáte sa príjemného prekvapenia vo forme unikátnej zmyselnej vône a neodolateľnej chuti.

  1. Kávové zrná je potrebné správne uskladniť

Kávové zrná sa v žiadnom prípade neskladujú v chladničke ani mrazničke. Studené teploty môžu zrná vysušiť. Ďalšími nepriateľmi sú vysoká teplota, svetlo, vzduch, vlhko a dlhá doba skladovania. Najlepšie je skladovať zrná v nepriehľadnej a vzduchotesnej nádobe. Ideálna je izbová teplota. Nájdite zrnám tmavé miesto, kde slnečné lúče neohrozia chuť kávy.

  1. Použite filtrovanú vodu

Keď si uvedomíte, že kávu tvorí z 99% voda, neudiví vás fakt, že čím lepšiu vodu použijete, tým bude vaša šálky kávy lahodnejšia.

  1. Použite správnu teplotu vody

Teplota vody, ktorou je káva zalievaná má skutočné veľký vplyv na chuť kávy.  Odborníci sa zhodli, že ideálna teplota vody vhodná na zaliatie kávy je od 90°C do 96°C. Čím viac sa teplota blíži 96°C tým lepšie.

Ak vaša domácnosť nedisponuje termometrom, trik na získanie ideálne teplej vody je jednoduchý: nechajte vodu zovrieť a až po 1 minúte státia ňou zalejte kávu.

  1. Nájdite si druh kávy, ktorý bude pre vás TOP

Porekadlo vraví: Koľko ľudí, toľko chutí. Ak chcete aby bola vaša káva skutočne chutná, musíte najskôr nájsť druh kávy, ktorý je pre vás ten pravý. Druhov káv je veľké množstvo a vôbec nie je ľahké si vybrať. Avšak, kto neskúsi, ten nezistí. Tak hor sa do „kávičkovania“!