Každý človek milujúci kávu sa stretol s dvomi výrazmi – Arabika a Robusta. Ide o dva najobľúbenejšie druhy kávovníkov, z ktorých vyrobenú kávu s veľkou chuťou pijú ľudia po celom svete. Produkcia týchto kávovníkov tvorí takmer 99 % z viac ako 120 druhov. Plody Arabiky a Robusty sa spracujú, pražia, melú a nakoniec skončia ako lahodný nápoj na vašom stole. Ktorému druhy kávy by ste mali dať prednosť a ktorá je lepšia?

Káva Arabica

Musíme začať s druhom kávy Arabica, ktorá je vďaka svojej chuťovej rozmanitosti viac obľúbená ako Robusta. Samozrejme, že všetko závisí od vašich chuťových pohárikov. Kávovníky Arabica sa pestujú v oblastiach, kde je vyššia celoročná teplota a stálejšie počasie. Možno aj pre dostatok slnečných lúčov je Arabica tak veľmi obľúbená káva. Ak sa na jej chuť a obsah kofeínu pozrieme bližšie, tak zistíme, že oproti Robuste obsahuje približne dva razy menej kofeínu, ale o to lepšiu má chuť. Po jej vypití budete na jazyku cítiť nádych sladučkej čokolády či ovocia a po jej ovoňaní sa budete cítiť ako v kvetinovej záhrade. Niekomu však nevyhovuje to, že Arabica obsahuje viac cukru a má vyššiu kyslosť. Napriek tomu ide o niečo drahšiu kávu, pretože je veľmi náročná na pestovanie. Zaujímavé je, že prvú úrodu tejto kávy môžete zozbierať až po šiestich rokoch po zasadení a zber je možný realizovať len ručne. Zrnková káva Arabica si preto zaslúži, aby ste si naplno vychutnali každú jednu šálku.

Káva Robusta

Kávovník Robusta bol možno pomenovaný podľa mohutnosti rastliny. Tento kávovník dorastá až do výšky 13 metrov. Na pestovanie nie je tak náročný ako Arabica. Znesie nižšie teploty a klíma v oblastiach jeho pestovania môže byť mierne kolísavá. Po zasadení Robusty získate prvú úrodu už po dvoch rokoch. Robusta je tiež menej háklivá na pôsobenie škodcov, pretože obsahuje viac kofeínu ako Arabica (obsah kofeínu v káve približne 3%).  Znamená to, že si jej chuť obľúbili ľudia, ktorí vyhľadávajú silnejšiu kávu. Ak navštívite pražiareň kávy a zakúpite si kvalitnú Robustu, zacítite vôňu arašidov a po vypití kávy pocítite mierne horkú, zemitú chuť s nádychom dreviny.

Tip na záver: Túžite po káve, ktorá je silnejšia, ale chuťovo lahodnejšia? Vsaďte na kávové zmesi obsahujúce zrná Robusty i Arabiky.