Je ráno a vy potrebujete svoju dávku kofeínu. Zistíte však, že nemáte po ruke žiadny kávovar. Pre človeka, ktorý zbožňuje kávu sa teda deň nezačína zrovna najlepšie. Čo teda ako správny kávičkár urobíte? Pripravíte si kávu sami!
Existujú 3 možné situácie, v ktorých sa vám to môže stať. A to je:
- u vás doma,
- u niekoho iného,
- v prírode.
Pozrieme sa na každú jednu z týchto situácii a vysvetlíme si, aké vybavenie budete potrebovať pre tvorbu vlastnej kávy.
Manuálna príprava kávy u vás doma
Tu lekcia znie, že je potrebné byť pripravený doma investovaním do jednoduchého manuálneho vybavenia na tvorbu kávy. Nebojte sa, ide o lacné a efektívne nástroje, s ktorými si pripravíte skvelú kávu. Pokiaľ vás teda kávovar niekedy sklame tým, že sa pokazí alebo budete mať chuť na zmenu, budete na ňu vopred pripravený.
Poďme teda rovno k veci. Najlepšou metódou pre prípravu kávy doma je použitie aeropressu. Budete potrebovať nasledovné položky:
- aeropress,
- ručný mlynček na kávu,
- 15-17 gramov pomletej kávy,
- papierový alebo kovový filter.
Káva sa pripraví v nasledovných krokoch:
- umiestnite filter do mriežkovanej časti prístroja a premyte ho pod tečúcou vodou,
- nasaďte mriežku s filtrom na telo kávovaru (hrubší valec) a kávovar postavte na šálku
- nasypte do valca kávu, zalejte ju horúcou, nie však vriacou vodou a premiešajte,
- umiestnite tenší valec do valca s kávou a jemne zatlačte, kým sa vám káva preleje do šálky,
- hotovo!
Takto získate jednu z najlepších káv, akú ste kedy ochutnali. Výhodou použitia Aeropress je chuť kávy, ktorá je menej horká v porovnaní s ďalšími metódami.
Príprava kávy u niekoho doma
Tu je potrebné byť trochu kreatívny. Ak napr. prespíme u partnera, ktorý nepije kávu, prvá vec, ktorú urobíme je, že zistíme, aké vybavenie má v kuchyni k dispozícii. Pokiaľ nenájdete kávu, tak máte skrátka smolu. Ak sa však na vás usmeje šťastie, môžete si pripraviť kávu za pár minút.
Najľahšie by bolo zohriať vodu, nasypať kávu do šálky a zaliať vodou. To však nie je najlepšia metóda pre prípravu kávy. Lepšie je pripraviť si tureckú kávu. Na toto potrebujeme nasledovné veci:
- najmenší hrniec, ktorý nájdete,
- pomletú kávu,
- lyžičku na miešanie alebo niečo iné, nehorľavé.
Kroky sú nasledovné:
- nájdite najmenší hrniec, ktorý môžete
- do hrnca pridajte jednu šálku vody za každú čajovú lyžičku kávy,
- dajte variť vodu. Kľúčom skvelej tureckej kávy je prevariť ju dvakrát. Nastavte plyn na stredné alebo nízke zohrievanie a začnite vodu variť, kým voda nezačne bublinkovať. Následne kávu premiešajte a zopakujte proces ešte jedenkrát,
- hotovo, vaša turecká káva je pripravená.
Príprava kávy v prírode
Či ide o túru v prírode, piknik alebo kemping, my kávičkári potrebujú kofeín pre ten lepší pocit z užívania si prírody. Avšak príprava kávy bez kávovaru v prírode si vyžaduje lepšiu prípravu, keďže nemáme k dispozícii žiadnu elektriku. Preto kľúč k chutnej káve v prírode najlepšie vystihuje skautské motto – byť pripravený.
Táto metóda si vyžaduje nasledovné položky:
- mini plynový varič, resp. rýchlovarnú kanvica,
- vodu,
- pomletá kávu.
Káva sa pripraví v nasledujúcich krokoch:
- pridajte vodu do mini plynového variča,
- zapnite varič a počkajte, kým sa voda uvarí,
- pridajte svoju pomletú kávu,
- hotovo!
A to boli 3 metódy, ako si pripraviť kávu bez kávovaru. Ako vidíte, nejde o nič komplikované, práve naopak, stačí vám k tomu zopár jednoduchých nástrojov a vlastnú kávu si pripravíte behom 5 minút.