Jedno talianske porekadlo hovorí: „Zákazník musí počkať na espreso, avšak espreso nemôže čakať na zákazníka“. Ako kávičkár zrejme trávite veľa času so svojimi priateľmi alebo kolegami v kaviarni pri posedení s vašou obľúbenou kávou.

Preto je potrebné dávať si pozor, aby vám obsluha nepriniesla kávu, ktorá by vám nevyhovovala alebo nechutila. Dnes si teda vysvetlíme rozdiely medzi 12 espresso kávami, aby ste už viac nemuseli byť pomýlený vo svojej obľúbenej kaviarni.

Čo sú to teda espresso drinky?

Espresso drinky sú kávy vyrobené s cappuccino strojom, ktoré majú 3 spoločné ingrediencie: espresso, parené mlieko a penu. Hlavné rozdiely medzi nimi je práve pomer medzi týmito ingredienciami. Niektoré kávy obsahujú extra polevu pre doplnenie, akými je čokoláda alebo cappuccino. V základe však každé espresso obsahuje 3 rovnaké ingrediencie.

Espresso

Ide o základnú a zároveň najdôležitejšiu súčasť každej espresso kávy. Správne espresso má 0,5 deci espressa v špeciálnej šálke, tzv. espresso šálke.

Dvojité espresso (doppio)

Dvojité espresso je presne také, ako znie, obsahuje dve espressa v jednej šálke.

Ristretto

Ristretto je espresso, ktoré obsahuje rovnaké množstvo kávy, avšak s polovicou vody. Výsledkom je viac koncentrované a tmavšie espresso.

Americano 

Americano je espresso, ktoré obsahuje väčší pomer vody. Voda vypĺňa 2/3 šálky.

Malé macchiato

Malé macchiato je podobné espressu, obsahuje však fliačik speneného mlieka pre zriedenie horkej chuti espressa. V každej kaviarni môžete nájsť baristov, ktorý budú malé macchiato robiť iným spôsobom. Tradičný spôsob, ako vytvoriť malé macchiato je použiť:

  • 0,5 deci espressa v malom pohári alebo šálke espressa,
  • fliačik speneného mlieka umiestnené na vrchu espressa.

Kľúčom k perfektnému malému macchiatu je pravidlo tretín. To znamená, že chcete mať 3 rôzne farebné vrstvy vo svojom macchiate. Spodná tmavá vrstva reprezentuje espresso, stredná je kombináciou espressa a mlieka, a vrchná časť je predovšetkým spenené mlieko.

Veľké macchiato

Veľké macchiato je rovnaké, ako krátke macchiato, avšak s dvojitým espressom. Rovnaké pravidlo tretín sa aplikuje aj na veľké macchiato:

  • 1 deci espressa v sklenenom pohári alebo šálke,
  • fliačik speneného mlieka umiestnené na vrchu espressa.

Pre vyrobenie perfektných troch vrstiev je umiestniť fliačik speneného mlieka na vrchu espressa a následne jemne miešať lyžičkou v smere hodinových ručičiek pre premiešanie mlieka a espressa.

Café latte

Café latte je espresso drink s speneným mliekom a mini penou pridanou do kávy. Táto káva je oveľa viac sladká v porovnaní s espressom kvôli svojmu spenenému mlieku. Vytvára sa nasledovne:

  • extrahujte 0,5 deci espressa v sklenenom pohári alebo šálke,
  • pridajte spenené mlieko,
  • pridajte 1 cm peny na vrch mlieka.

Cappucino

Je podobné latte. Hlavným rozdielom medzi latte a cappuccino je, že cappucino obsahuje viac peny a čokolády na vrchu. Cappucino sa taktiež pripravuje zvyčajne v šálke, než v sklenenom pohári. Postup je nasledovný:

  • extrahujte 0,5 deci espressa,
  • pridajte spenené mlieko,
  • pridajte 2-3 cm peny na vrch mlieka,
  • posypte čokoládu na vrch kávy.

Flat White

Ide o café latte vytvorené v espresso šálke. To znamená, že má jemnú espresso chuť vďaka spenému mlieku a pene. Sú 2 spôsoby, ako vytvoriť piccolo latte, a to buď s použitím espressa alebo ristretta:

  • extrahujte 0,5 deci espressa alebo ristretta v espresso šálke
  • pridajte spenené mlieko a malé množstvo peny.

Mocha

Mocha je mix medzi cappucinom a horúcou čokoládou. Je vytvorené zmiešaním čokoládového pudingu s espressom a pridaním speneného mlieka spolu s penou. Postup je nasledovný:

  • extrahujte 0,5 deci espressa,
  • pridajte 1 čajovú lyžičku čokoládového pudingu do espressa a pomiešajte,
  • pridajte spenené mlieko,
  • pridajte 2-3 cm pary,
  • posypte vrch čokoládou.

Affogato

Affogato je jednoduchý kávový dezert, ktorý sa zvyčajne pripravuje cez leto alebo po večeri. Vytvára sa pridaním jednej polievkovej lyžičky vanilkovej zmrzliny do jedného alebo dvojitého espressa. Vytvára sa nasledovne:

  • pridajte jeden kopček vanilkovej zmrzliny do skleneného pohára
  • pridajte jedno alebo dvojité espresso.

Káva má samostatný jazyk. Dúfame, že po prečítaní tohto článku budete váš slovník obohatený o vedomosti, ktoré vám pomôžu pri výbere kávy, na ktorú budete mať v danej chvíli chuť. Okrem toho sa taktiež môžete tak trochu pochváliť aj pred svojimi kamarátmi J