Nákupy, všade kopa ľudí, hučí to ako v úli, lýtka bolia… a zrazu pred vami stojí ostrovček, kde vám ponúkajú kávu. Ťažké odolať.

Ako vo výklade

Jazz Café sa nachádza priamo na „ulici“ v košickom obchodnom centre Optima. Od zvyšku strediska je odseparovaný iba výškovo. Vzdušné? Možno. Zabudnite ale na súkromie, ticho a pokoj. Celý priestor kaviarne pozostáva z rôznych kaskád, všade sú schody a polosteny – architektonicky zaujímavý prvok, avšak pre personál to činí hotové bludisko! Aby sa dostali k zákazníkovi musia obchádzať kopu prekážok a s nápojmi prekonávať aj výškové skoky.

Sedíme tu ako vo vitríne, zahltení množstvom zrakových aj sluchových podnetov prichádzajúcich z okolia. Bohužiaľ, je to pre nás jediná stimulácia, keďže zariadenie kaviarne je maximálne suché a nezaujímavé. Všetko je tmavé, či už drevo nábytku, podlaha alebo poťahy na stoličkách. Jednotlivé kúsky sa nachádzajú minimálne v minulej dekáde. Ako najhorší prvok mi prišli šušťavé vankúšiky. Jediné, čo upúta naše oči je tapeta s jazzovými hudobníkmi na polostenách.
Za nezáživnú fotografiu interiéru ma nesúďte, nebolo čo odfotiť. Tak aspoň pre predstavu.

Špecialita mesiaca

Odhliadnúc od mdlého a neatraktívneho prostredia, čo láka konzumentov navštíviť práve Jazz Café? Veľký pútač na špecialitu mesiaca! Ide o netradičnú kávu či kávový dezert, ktorý je zaujímavý už len tým, že je časovo obmedzený. Prečo si raz za čas nedopriať niečo nové miesto „pressa s mliekom“? Keď otvoríte nápojový lístok, pravdepodobne sa zneistite rovnako ako dnes ja. Špecialít je tu podstatne viac – espresso mio so salkom, tiramisu coffee s baileys, višňová lahôdka či creme brulée coffee. Samozrejme nechýbajú ani ochutené latté s veľkým výberom sirupov, horúce čokolády, čaje alebo kakaa pre naše detičky, ku ktorým dostanú lízanku alebo kinderko (heh, oni vedia ako na najmenších). Ak je hladina cukru vo vašej krvi stále pod normou, vždy to môžete dotlačiť nejakým koláčom.

Čo sme si vybrali? Asi by ste boli sklamaní, keby som išiel recenzovať cappuccino či obyčajné espresso. Po dlhom a namáhavom uvažovaní sme dospeli k espressu s bielou čokoládou a škoricou (špecialitka mesiaca, samozrejme) a Star Anise Coffee.

Prvým sklamaním pri espresse bola jeho miniatúrna veľkosť, inak pôsobilo rozkošne – kontrast bielej čokolády pod vrstvou tmavej kávy a na vrchu pekná penová čiapočka zasnežená škoricou. Čokoládu som dôkladne premiešal s espressom a odpil si. Nasledovalo ďalšie sklamanie – ani stopy po čokoládovej chuti! Káva akurát voňala po škorici, inak to bolo veľmi horké, agresívne espresso bez mlieka a cukru, ku ktorému mi nedali ani pohárik vody. Po vypití posledného dúšku som natrafil na malú čokoládovú hrudku. Ochutnal som ju a prestal som sa diviť, že nedokázala preraziť pri dominantnom espresse – totálne bez chuti. Na priblíženie situácie – je to ako keď použijete v koláči miesto masla margarín. Kávová zmes a čokoláda: Musetti

Druhou ochutnávkou bolo Star Anise – názov, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani popová speváčka. Jeho tvorca musel riadne popustiť uzdu fantázie, veď pozrime sa na zloženie – káva, jazmínový čaj, badián, vaječný likér a škoricový sirup. Po ochutnaní tohto mačkopsa popisujem chuť ako nadmerne mliečnu, kde nie je ani stopy po káve, dominuje tu ovocná chuť, o ktorú sa pravdepodobne postaral badián. Eh, nič moc (nevyhoveli mojim likérovým túžbam).

Vyčerpaný personál

Predpokladám, že priestormi kaviarne denne precirkuluje veľké množstvo zákazníkov, avšak v momente, kedy som tam bol ja, tu bolo poloprázdno. Napriek tomu sme čakali príliš dlho. Čašníčka mala už všetkého akurát dosť a jej vitalita bola na minime. Žeby bol jej tvrdý a nepríjemný pohľad zapríčinený tým, že musí denne behať cez tunajšie kaskádové bludiská?
Hodnotenie:

  • Prostredie: 2/5
  • Káva: 1,5/5
  • Personál: 2/5
  • Celkovo: 2/5

Vôbec nie som nadšený z dnešnej návštevy a to pre nasledujúce dôvody: 1. nemoderný, fádny priestor bez hocijakého súkromia, kde sa o atmosfére ani nedá hovoriť, 2. pomalá obsluha s nepriateľským postojom, 3. nechutná kávová zmes + dezerty, ktoré za veľa nestoja, 4. vysoké ceny. Spravila zo mňa tá absencia čokoládovej chuti zlého kritika? Technicky vzaté som mal obyčajné malé a silné espresso za 2,10€, druhá káva sa šplhala k trom eurám.

Pomer kvality a ceny je tu neprimeraný. Raz som už Jazz Café navštívil a dal som si špecialitu, ktorá vtedy pozostávala z kávy, gaštanového pyré a likéru. Vtedy som bol nadšený, dnes nie. Komu kaviareň odporúčam? Detičkám na kakao s kinderkom.

 

OC Optima, Moldavská cesta 32

https://www.google.sk/maps?hl=sk&q=jazz+cafe+optima&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0ahUKEwji0oDSw4XaAhWKVhQKHftDCCgQ_AUICygC