Instantná káva, alebo inak nazývaná rýchlorozpustná či prášková, sa v dnešnej dobe teší veľkej obľube. Je vyrobená zo sušeného kávového extraktu, ktorý vzniká varením kávových zŕn a následne sušením. Sušenie môže prebiehať pomocou lyofilizácie, a teda odparením vody zo zmrznutého produktu, alebo rozprašovaním do horúceho vzduchu. Pred použitím dochádza opäť ku rehydratácii čiže ku pridaniu vody. Výhodou instantnej kávy je rýchlosť a jednoduchosť, menšia hmotnosť pri preprave a dlhšia trvanlivosť v prípade, že je suchá.
Rok 1771 bol rokom, keď v Británii vznikla prvá verzia instantnej kávy. Nazývala sa „kávová zmes“ a dokonca získala patent udelený britskou vládou.
Prvá americká verzia sa objavila v roku 1853 a prvú experimentálnu verziu testovali vojaci počas občianskej vojny.
1890 – David Strang z Invercargill na Novom Zélande vynašiel a patentoval instantnú kávu. Na jej výrobu používal techniku nazývanú „ suchý horúci vzduch“.
1901 – Už v poradí druhá úspešná technika na výrobu práškového produktu bola vymyslená japonsko-americkým chemikom Satorim Katom v Chicagu, ktorý tento proces vynašiel a používal na výrobu instantného čaju. Patentovaná bola v roku 1903.
Prvý krát začala byť instantná káva masovo vyrábaná v Amerike okolo roku 1909 Georgom Constantom Louisom Washingtonom. Nešlo však o amerického prezidenta, ale o amerického vynálezca belgického pôvodu, ktorý takto dosiahol veľký úspech a tiež na instantnú kávu získal patent. Nevýhodou bolo, že jeho výrobok bol väčšinou považovaný za novinku s nepríjemnou chuťou. Washington ju nazval „Red E Coffee“ a napriek nedokonalej chuti ju začal predávať.
V roku 1930 Brazília disponovala veľkým prebytkom kávy. Zásoby rýchlo podliehali skaze, a preto Brazilian Coffee Institute požiadal predsedu spoločnosti Nestlé, aby spoločnosť vymyslela spôsob ako kávu lepšie skladovať a prípadne lepšie predávať.
1937 – Max Morgenthaler, vedec pracujúci pre spoločnosť Nestlé, vynašiel novú metódu výroby kávy. Produkt nazvali Nescafé.
1938 – Nescafé sa stala najobľúbenejšou značkou instantnej kávy. Jej chuť sa zlepšili tak, že spolu so sušením kávového extraktu sušili rovnaké množstvo rozpustných sacharidov a tým sa zlepšila príchuť výsledného výrobku.
Táto novinka mala veľký úspech najmä v armáde. Instantnú kávu bolo jednoduchšie uvariť ako kávu zrnkovú. Niektorí vojaci ju označovali názvom „šálka Georga“. Počas 2. Svetovej vojny G. Washington Coffee, Nescafé a iní výrobcovia používali takmer celú svoju produkciu pre vojakov.
1954 – Spoločnosť Nestlé prišla s novou metódou na výrobu instantnej kávy. Podarilo sa im vymyslieť spôsob produkcie bez pridávania sacharidov na stabilizáciu ako pred tým.
1986 – Nestlé uvádza na trh absolútnu novinku vo forme instantnej kávy bez kofeínu.
Dnes sa instantná káva stále používa v domácnostiach a často ju nájdete dokonca v receptoch na pečenie alebo ako zložku vo všetkých kapučíno-drinkoch.