Niektorí znalci tvrdia, že ak budete kávu skladovať v chladničke alebo dokonca v mrazničke, vydrží vám oveľa dlhšie čerstvá. Iní zasa namietajú, že takéto zaobchádzanie kvalitu zŕn iba zhorší a že najlepšie je uchovávať ich vo vzduchotesných nádobách. Kde je teda pravda?
Zelené kávové zrná
Zelená káva v posledných rokoch dostala skutočne zelenú i na Slovensku. Ako ju však správne skladovať? Našťastie skladovanie „surových“ kávových zŕn nie je žiadna veda.
Zelený poklad umiestnite do uzatvárateľného papierového vrecka alebo vzduchotesnej nádoby a šup s nimi na tmavé suché miesto. Ideálne vám poslúži napríklad zadná časť kuchynskej skrinky. Ak tento proces urobíte pri izbovej teplote, máte vyhrané.
Pražené kávové zrná
Väčšina bežných konzumentov kávy si kupuje kávové zrná v predpraženej podobe, čo znamená, že z pôvodných zelených zŕn sa pomocou pražiaceho procesu stali zrná hnedé. Majú svoju špecifickú kávovú vôňu, ktorú pozná takmer každý.
Uskladniť zrná v tejto podobe nie je veľký problém. V obchodoch s kávou alebo cez internet si môžete vybrať z veľkého množstva nádob a kontajnerov, ktoré sú určené na bezchybné uchovanie kvality zŕn.
Avšak, nedajte sa nachytať. Stačí vám hocijaká vzduchotesná nádoba alebo pohár. Čokoľvek čo má nejaký druh vákuového uzáveru je ideálne. V takejto nádobe vám vydržia zrná čerstvé po dobu 3 týždňov. A nie je potrebný žiaden drahý zázrak.
Mletá káva
V súčasnosti najviac používaná v domácnostiach je mletá káva, ktorá je skutočne najjednoduchšia na prípravu. Hoci príprava nápoja z mletej kávy je nadmieru pohodlná, pravdou zostáva, že chuť sa nikdy nevyrovná káve, ktorú si doma pomeliete a až potom pripravíte.
Ak vám však mletá káva vyhovuje, najlepšie je kupovať si čo najmenšie balenia. Ako náhle otvoríte vákuovo uzavretý balíček začne sa neľútostne odpočítavať čas. Mletá káva dokáže stratiť svoju čerstvosť v priebehu niekoľkých dní, a preto je viac ako potrebné ju správne uskladniť. Ak ste kúpili kávu vo vrecku, presypte si ju do vzduchotesného pohára alebo nádoby.
Prečo starne mletá káva najrýchlejšie?
Jej povrch je oveľa viac vystavovaný vzduchu hlavne preto, že je mletá. No a tým, že už nemá žiaden vonkajší povrch, ktorý by ju chránil, má vzduch voľnú cestu a tým sa znižuje kvalita tohto typu kávy.
Takže ako pri predchádzajúcich druhoch, avšak tu ešte oveľa viac, platí: „Držte kávu čo najďalej od vzduchu!“ Ďalšou podmienkou je tiež suché miesto a izbová teplota. Týmto spôsobom dokážete mletú kávu udržať v skvelom stave po dobu 2 týždňov a niekedy i o niečo dlhšie.