Nenaleťte na mýtus, že k dobrej káve potrebujete drahý stroj. Namiesto toho si ju dokážete pripraviť lacno, chutne a veľmi rýchlo. Nezáleží, či sa nachádzate na hotelovej izbe, internátnom dome alebo vo svojej izbe. Tí šikovný to dokonca zvládnu aj z auta, chce to len tie správne nástroje. Ktoré to sú?
Rýchlovarné cappuccino
Výhoda kávovaru je, že vám všetky dôležité procesy spraví automaticky. Dokonca aj základ na cappuccino. Základ dobrej kávy je uvariť vodu, či už v rýchlovarnej kanvici, v hrnci alebo iným spôsobom. Možností je veľa, vďaka čomu si môžete kávu pripraviť aj v prírode.
Mokka kanvička, AeroPress alebo French Press môžu byť vašimi pomocníkmi, ak ich máte k dispozícií. Trik v dobre uvarenej káve bez kávovaru spočíva v tvorbe o niečo silnejšej kávy ako klasicky. Nesmiete ju však urobiť horkou.
Popritom ako sa vám varí voda, zohrejte aj mlieko približne na 70 stupňov. To je ideálna teplota na napeňovanie mlieka. Cieľom je naplniť šálku kávou do jednej tretiny. Druhú tretinu bude tvoriť mlieko a zvyšok mliečna pena.
Napeňovanie mlieka
Bez nástrojov na to určených môže byť napeňovanie výzvou, dá sa to však zvládnuť. Postačí vám šľahať zohriate mlieko až do momentu, kedy uvidíte väčšie bubliny na povrchu. Tých sa treba zbaviť pomocou krúživého pohybu nádoby s mliekom alebo buchnutím o stôl.
Tak sa najväčšie bubliny dostanú na povrch a popraskajú. Ostane vám len lahodná mliečna pena spoločne s našľahaným mliekom. Odporúčame minimálne 2% mlieko, ideálne je plnotučné s obsahom 3-4 % tuku. Z nízkotučného mlieka nezískate tak bohatú penu.
Následne našľahané mlieko vylejte do kávy. Váš kávový nápoj môžete ozdobiť mletou škoricou či strúhanou čokoládou. To už je na vás. Základný postup prípravy cappuccina máte za sebou. Ak sa chcete zdokonaliť, zakomponujte nižšie spomínané tipy.
Baristická kanvička
Táto plechová nádoba sa môže zdať ako zbytočnosť na prípravu cappuccina. V skutočnosti vám ju dokáže o niečo vylepšiť. Používa sa na napeňovanie mlieka a taktiež na tvorbu latte art. Pomocou nej dokážete jednoducho spojiť 2 dôležité prvky dokopy: mlieko a kávu.
Ak by sa vám v budúcnosti dostal do rúk kávovar, pomocou jeho trysky dokážete priamo v kanvičke napeniť mlieko za pár sekúnd. Lacnejšia varianta je napeňovač na mlieko, ktorý ponoríte priamo do mlieka v kanvičke a zapnete proces.
Túto nádobu nájdete v každej kaviarni a je neodmysliteľným nástrojom aj tých najlepších baristov na svete. Môžete sa ním stať aj vy, ak vo vás tlie vášeň pre kávu, jej prípravu, pestovanie a všetko okolo toho.
Ak sme vás nabudili a dostali ste chuť na kávu, určite sa o nej chcete dozvedieť ešte viac. Na Tchibo blog nájdete množstvo tipov, rád a nových informácií, ktoré vašu kávovú vášeň ešte posilnia. Užite si príjemne a informatívne čítanie.
Najlepšie na cesty?
Malé a skladné nástroje, ktoré vám uľahčia prípravu kávy na cestách. AeroPress alebo French Press. V čom sa líšia? Rozdiel je v tom, že AeroPress pretlačí vodu cez kávu, aby extrahovala oleje a výraznú chuť.
French Press funguje namáčaním kávovej usadeniny a horúcej vody v kadičke. Po vyluhovaní kávy sa na dno kadičky pritlačí kovový sieťový filter. Ten oddelí kávovú usadeninu od tekutej kávy, ktorá následne tečie do vášho hrnčeka.