Poznáte chai Latte? Je to lahodný nápoj, ktorý si získava čoraz viac priaznivcov aj na Slovensku. Populárny je hlavne vďaka netradičnej kombinácii voňavého korenia, čaju a mlieka. Prečítajte si, ako vznikol a ako si ho môžete ľahko pripraviť aj doma.
Čo je to chai latte?
Tento teplý aromatický nápoj pochádza z tradičného indického masala chai. Pripravuje sa varením čierneho čaju, ktorý sa počas varenia ochutí rôznymi koreninami, ako sú klinčeky, zázvor, škorica a celé čierne korenie. Na záver sa ešte doň pridá mlieko a cukor.
Použité korenie sa v recepte líši v závislosti od toho, kto nápoj pripravuje. Niekto si robí vlastné chai zmesi. Iní zase uprednostňujú používanie sladeného chai sirupu alebo prášku, vďaka čomu nezaberie jeho príprava veľa času.
Veľa ľudí si myslí, že sa do chai latte pridáva aj zrnková káva. To nie je pravda. Nápoj neobsahuje žiadnu kávu, práve preto je obľúbený hlavne u tých, ktorí ju nemôžu alebo nemajú radi.
Pripraviť si ho však viete aj s kávou. Stačí, keď doň pridáte espresso, ktoré mu dodá netradičnú chuť a viac kofeínu. Takáto verzia chai latte sa však nazýva „dirty chai“. Názov môžeme preložiť ako „pošpinený“ čaj.
Ako vzniklo chai latte?
História chai latte siaha viac ako 5 000 rokov do minulosti, keď na Indickom polostrove pripravovali nápoj, ktorý mu bol podobný. Pôvodne bol len zmesou čierneho čaju, korenín, byliniek a využívali ho hlavne na tradičnú indickú medicínu.
Do celého sveta sa rozšíril za posledné storočie, keď sa v Indii počas pracovného dňa začal spájať s krátkymi prestávkami. Na zjemnenie horkej chuti čaju doň začali pridávať mlieko, cukor a korenie. Takto vznikol masala chai, ktorý je v Indii natoľko obľúbený, že ho dokonca ponúka aj niekoľko veľkých reťazcov s rýchlym občerstvením. Do Európy sa dostal až v 90. rokoch pod názvom chai latte.
Ako si pripraviť chai latte?
Lahodný nápoj si môžete ľahko pripraviť aj doma. Stačí, keď si kúpite už dopredu namiešanú zmes, chai latte sirup alebo prášok, ktorý iba pridáte k uvarenému čiernemu čaju a mlieku. Ak si túžite doma vytvoriť kúsok Indie, pripravte si pravé chai latte podľa nášho postupu:
Potrebujete:
- 2 kusy celej škorice
- 1 ČL kardamónu
- 2 klinčeky
- 2 zrnká celého čierneho korenia
- 1 badián
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 vrecúška čierneho sypaného čaju
- 200 ml vody
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1 – 2 lyžice hnedého cukru
Postup prípravy chai latte
- Rozdrvte spolu klinčeky, kardamón, čierne korenie a badián. Chvíľku ich orestujte na panvici, aby uvoľnili viac vôni a chutí.
- Opečené korenie pridajte okrem mlieka a cukru so všetkými surovinami do malého hrnca a zalejte vodou.
- Celú zmes priveďte do varu. Potom stiahnite teplotu na minimum a ku koreniu pridajte čierny čaj. Všetko spolu varte približne 5 minút a až nakoniec pridajte mlieko a cukor. Opäť chvíľku povarte, nech aj mlieko nasaje všetky chute z korenia.
- Vychladnutý nápoj preceďte cez sitko do pohára. Ak chcete mať z chai latte osviežujúci letný nápoj, stačí po prevarení všetkých ingrediencií nechať vychladnúť v chladničke a pred servírovaním pridať do pohára ľad. Nakoniec ho môžete ozdobiť škoricou.
Zdroj: unsplash.com