Košické ulice sa pomaly preplňujú podnikmi, ktoré si zakladajú na zdravých bio surovinách, pripravujú alternatívne pokrmy, ktoré môžu skonzumovať ľudia s alergiami, rôznymi intoleranciami, vegáni alebo jednoducho tí, ktorí sa podrobujú stravovacím filozofiám. Týmto zákazníkom chce vyhovieť aj Dobré Bistro, ktoré okrem káv a iných nápojov pripravuje aj varené jedlá.
Keď sa industrializmus stretne s retrom
Kaviareň je zariadená moderne v súlade so svojim svetonázorom. Veď nevšimli ste si, že väčšina tých zdravých urbanistických podnikov stavia na zútulnený industrializmus? Toto nehovorím ako kritiku; tento štýl proste funguje, pôsobí súčasne, mestsky, útulne a ja sám ho preferujem. Zo spomínaných priemyselných komponentov sa tu nachádzajú čierne kovové konštrukcie, surové tehly na stenách, či odhalené žiarovky bez tienidla. Nábytok zas pripomína 50. roky minulého storočia. Farby tu zastupujú zemité a neutrálne odtiene oživené pestrofarebným pastelovým akcentom. Keďže je zima, nájdeme tu sezónne doplnky ako napríklad vetvičky ihličnatých stromov alebo potlač vankúšov s jeleňmi pripomínajúce alpskú atmosféru. Teplota a intenzita osvetlenia pôsobia mäkko a útulne. Celkový dojem je milý, hravý, komfortný. Zvolená hudba len pridáva k celkovej atmosfére. Ide o príjemné miesto, kde spomaliť svoj čas.
Estetickú zložku som už bohato rozviedol, poďme ale na isté technické nedokonalosti. Keďže sa v podniku varí, nájdeme tu kuchyňu, ktorá však evidentne nemá dobré odvetranie. Dvere do nej boli po celý čas otvorené a všetky výpary prenikali priamo do priestoru pre zákazníkov. Dusno a pach jedál nie je nič, čo by sme v podniku tejto cenovej skupiny považovali za žiadúce.
Zdravé, bio, čerstvé – určite?
Hlavným triumfom bistra, ktorý ho má odlíšiť od konkurencie, sú zdravé, bio a čerstvé potraviny. „Moje telo – môj chrám“ je heslo, v ktorom sa nesie ponuka a vraj aj kvalita pripravovaných nápojov a jedál. Personál je školený, aby upozorňoval na to, aké klenoty sa u nich v kuchyni nachádzajú. Keď si uvedomíme, čo všetko sú výrobcovia schopní natrepať do svojich produktov, koľko chémie ich konzumáciou dostávame do tela, sme samozrejme radi a otvorene vítame príležitosť odmeniť náš organizmus niečím poctivým. Okrem stálej ponuky jedál si môžeme vybrať aj z denného menu, ale poďme na náš primárny záujem – na kávu.
Chai Latté s jahodovým Rooibosom, matcha cappuccino, kávy s mandľovým, sójovým, či bezlaktózovym mliekom – to je malá ukážka z nápojového lístka. Okrem toho tu samozrejme nájdeme aj klasiky, ale keď už sme v takom špeciálnom podniku, tak si objednáme niečo špeciálne. Vybral som si cappuccino z čokoládového mlieka (sója). Prišlo s naozaj veľkým pohárom čistej vody, za čo dostávajú malé plus (pohár vody automaticky dostali aj tí, ktorí si kávu neobjednali). Na pohľad pekné cappuccino spájalo zamatovú chuť Arabicy s chuťou kakaových bôbov. Bolo príjemne sladkasté a nevyžadovalo si docukrenie. Po prehltnutí sa zjavila chuť, ktorá sa mi spája so špaldovými výrobkami. Chutilo mi. Kávová zmes: Real Gentleman
Áno, chutilo mi, prvé dva glgy, pretože následne som bol nútený prestať. Patrím medzi nešťastníkov s alergiou na postreky alebo na príliš chemicky upravené produkty a pri skonzumovaní niečoho takého sa u mňa zjaví nepríjemná alergická reakcia. Vďaka tomu som schopný rozoznať bio potraviny, alebo potraviny, ktoré si prešli chemickou modifikáciou. Tento dar, alebo skôr prekliatie, mi indikoval, že s mojou kávou nie je niečo v poriadku. Alergiu na samotnú sóju určite nemám, pretože ju hojne konzumujem viackrát týždenne v rôznych podobách. Problém vidím skôr v tom, ako bolo sójové mliečko spracované. Ponaučenie na záver: nie vždy musí byť nejaká „moderná“ alternatíva zdravšia ako klasické kravské mlieko. Kávu som si nemohol dovoliť dopiť.
Personál podniku bol rýchly a zdvorilý.
Hodnotenie:
- Prostredie: 4/5
- Káva: 3/5
- Personál: 4,5/5
- Celkovo: 4/5
Ak by sa Dobré Bistro tak nepýšilo tým, aké je zdravé, dnešné zlyhanie by som pripisoval len nedostačivosti môjho organizmu. Treba si však uvedomiť, že nie všetci ľudia sú len povrchní stravovací snobi, ktorí sa snažia svojimi vrtochmi akurát tak zaujať. „Raw, bio, gluten-free, lactose-free“, to všetko sú adjektíva, ktoré už nie sú len opisujúce výrazy potravín, stal sa z nich moderný životný štýl. Niektoré podniky z toho ťažia a pod nálepkou vyššie spomenutých atribútov sa neštítia vypýtať si neadekvátne sumy za ponúkané jedlá a nápoje. Ceny káv sú tu podľa mňa úplne prijateľné, čo sa však jedla týka, nachádzame sa vo vyššej cenovej skupine. Aj veľmi prosté jedlá tu nesú vysokú sumu, čo je ospravedlnené tým, že sa jedná o prvotriedne a najzdravšie potraviny. Po mojej dnešnej skúsenosti sa mi ale núka otázka, je to naozaj tak? Nechcem byť voči Dobrému Bistru nefér, jedná sa o veľmi útulný podnik, ktorý je estetický takmer bezchybný (až na to vetranie), s milou obsluhou a veľkým výberom alternatívnych jedál, ktoré uspokoja nejedného vegána či hipstera. Rád by som ich ale upozornil, aby tak striktne neapelovali na to, aké je ich bistro zdravé… alebo je na samotnom zákazníkovi, čo si objedná – za mňa sójové mlieko určite nie! Podnik odporúčam na stretnutia s priateľmi, romantické rande, pre vegánov, ľudí s intoleranciami a pre tých s tučnejšou peňaženkou.
Dobré Bistro
Garbiarska 1076/14, 040 01 Košice