Káva ju súčasťou môjho každého jedného rána. Preberie ma a povzbudí do nového dňa. Rád chodievam s priateľmi do kaviarní a dnes som sa rozhodol ísť do Cafe Europa v Banskej Bystrici

Prvý dojem

Môj prvý dojem z tejto kaviarne bol výborný. Už na prvý pohľad bolo vidieť, ako si dal majiteľ záležať na interiéri. Celá kaviareň je ladená do moderna. Už zvonku som si všimol pekné stoly, nad nimi nízko spustené tlmené lampy, ktoré tomu dodávali ešte lepšiu atmosféru. Pri niektorých stoloch bol aj pohodlný gauč, čo sa nevidí všade, a práve preto som to ocenil. Vládla tu pokojná atmosféra, čo je dosť zaujímavé, keďže kaviareň bola plná ľudí. Okrem kávy si veľa z nich dalo aj limonádu. Všetci sa tu rozprávali a cítili sa ako doma, uvoľnene.

Obsluha

Spolu aj s kamarátkou sme si sadli za stôl a hneď nás prišiel obslúžiť veľmi príjemný čašník s úsmevom na perách. Dal som si espresso s mliekom, priateľka si dala horúcu čokoládu. Milo sa jej opýtal či chce aj šľahačku. Asi do dvoch minút už pred nami stáli naše objednávky. Bolo vidno, že obsluha tu je na istej úrovni a dávali si na tom záležať. Obsluhu určite hodnotím kladne.

Káva

Kávu značky Brosio mi priniesol na malom podnose spolu aj s mliekom, hnedým cukrom a keksíkom, čo ja osobne veľmi oceňujem, keďže keksík nedávajú všade. Po ochutnaní som zistil, že káva je silnejšia ako v iných kaviarňach, čo ja považujem skôr za mínus, ale milovníci silnej kávy si určite prídu na svoje. Keďže som bol v centre Bystrice, nie je prekvapujúce, že káva je drahšia ako niekde inde, ale v porovnaní s celkovým dojmom z tohto miesta je primeraná.

cof

Nápis

To, čo ma pri popíjaní kávy okamžite zaujalo bol nápis na stene o vzniku kávy. Zaujalo ma to natoľko, že som si ho aj zapísal. Povzbudivé účinky divo rastúcej kávy boli pravdepodobne prvýkrát objavené v severovýchodných oblastiach Etiópie, odkiaľ pochádza aj jej názov Kaffa. Neskôr sa cez Egypt dostala do južnej oblasti Arabského polostrova, kde sa začalo s jej pestovaním. Prvé vierohodné dôkazy o pití kávy pochádzajú z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene. Až tu sa káva konzumovala spôsobom aký poznáme dodnes – pražením semien a ich následným varením. V Európe sa začala stávať populárnou v 17. storočí (1. európsku kaviareň otvorili v Benátkach (1645), ale pitie kávy sa v Európe stalo masovou záležitosťoy až v 19. storočí).

Celkový dojem

Keď si to všetko zhrniem, určite odporúčam túto kaviareň navštíviť. Rovnako ako mňa, aj Vás poteší obsluha a interiér kaviarne. Príjemná atmosféra je vhodná aj na učenie či pracovné schôdzky. Nech sem zoberiete kamošku, frajerku, mamku alebo starkú, určite tým nič nepokazíte.

Kaviareň 5/5

Káva 4/5

Obsluha 5/5

Celkovo 4/5

Cafe Europa

 

Na Troskách 25, 974 01 Banská Bystrica

0905 334 989

 

https://goo.gl/maps/num7gJJwa8k