Malebná dedinka Zuberec je jedinečným spojením prírodných krás a ľudových tradícií. Jeden dovolenkový večer sme sa vybrali na prechádzku touto utešenou dedinkou v srdci Oravy. Po príjemnej prechádzke sme sa usadili v jednom podniku.

Reštaurácia Horec nás oslovila predovšetkým krásnou prírodou, ktorá ju obklopovala. Horec je rozdelený na Bar – Reštauráciu – Terasu. Podnik Horec je medzi miestnymi očividne obľúbeným miestom. Nakoľko bola reštaurácia už zatvorená, usadili sme sa na vonkajšej terase. Terasa je zariadená dreveným sedením a skrášľujú ju prekrásne kvety zavesené v črepníkoch. Terasa ponúka aj pekné výhľady na okolie. Objednať sme si išli dovnútra do baru a vtedy som mala možnosť popozerať si interiér baru. Reštaurácia je zariadená pekne, to som si mohla všimnúť na ich internetovej stránke. No v prípade baru si dovolím povedať, že sa jedná o klasickú dedinskú krčmu. Musím povedať, že som čakala o niečo viac. Ale zaujali ma napríklad centovky nalepené na barovom pulte. A pobavila ma sekera zavesená na stene s nápisom: „Na sekeru nedávame.“

Horec ponúka alkoholické a nealkoholické nápoje, víno, čapované pivo, čapovanú kofolu, kávu, čaj, miešané drinky a kokteily. Vynikajúca pochúťka tradičnej domácej výroby. My sme si z danej ponuky vybrali Horec a espresso v hodnote 1,30€. Musím poznamenať, že káv mali na výber celkom dosť. Chuť kávy ma však vôbec neoslovila, predpokladám, že chyba bude v kávovare, pretože používajú kvalitnú kávu značky Bontadi. História spoločnosti Bontadi sa začala písať v roku 1790, kedy obchodník Carlo Bontadi začal predávať nepraženú kávu, ktorú si v tej dobe ľudia pražili doma nad sporákmi. O sto rokov neskôr bola káva už natoľko populárna, že jej úžasnej chuti neodolal takmer nikto. V tých časoch niekedy v roku 1890 Oddone Bontadi začal pražiť kávu na špeciálnom ručnom stroji, ktorý dokázal upražiť 5kg kávy za jeden cyklus praženia. O generáciu neskôr, v roku 1930 Leo Bontadi ako prvý začína pražiť kávu na jednoduchej pražičke poháňanej elektrinou. Dokázal takto upražiť za jeden cyklus až 30kg kávy. Keď Remo Bontadi v roku 1954 preberá firmu, vybuduje pražiareň s vysokou kapacitou, kde sa dokázalo upražiť až 500kg kávy za hodinu. Táto rodinná tradícia pokračuje dodnes. V meste Rovereto, odkiaľ rodina Bontadi pochádza, môžete nájsť historické múzeum, ktoré zachytáva celú etapu rodinnej firmy Bontadi. Reštaurácia horec je pyšná na svoje pirohy. Pirohy majú rôzne náplne, ako makovo-jablková, makovo-lekvárová, čokoládová, orechová, višňová, marhuľová a iné. Pirôžky si môžete zakúpiť priamo v reštaurácii alebo si nechať doviesť. Reštaurácia sa špecializuje na domácu kuchyňu a ponúka taktiež denné obedové menu, ktoré aj rozváža po okolitých dedinách. V reštaurácii organizujú svadby, stužkové, rodinné oslavy, firemné akcie a veľa iných spoločenských udalostí. Taktiež večery s hudbou a rôzne tematické večery. Obsluha bola v poriadku, ale uvítala by som väčšiu prívetivosť. Pokiaľ nabudúce budem ešte v Zuberci, tak tento podnik navštívim, možno cappuccino robia lepšie.

Adresa: Hlavná 300, 027 32 Zuberec

Otváracie hodiny sú nasledovné: Po – Ne: 10 – 22

Horec hodnotím: personál = 2-, káva = 2-, prostredie = 2-

Horec celkovo hodnotím známkou 2-

Link na Google maps:

https://www.google.com/maps/uv?pb=!1s0x4715be6924e7e819%3A0x71d5ccc58ee08058!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipM0qGFgZJHXrvYp4wziB8af1_1dwsZxDrjDcWj1%3Dw329-h160-k-no!5shorec%20v%20zuberci%20-%20H%C4%BEada%C5%A5%20Googlom!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipM0qGFgZJHXrvYp4wziB8af1_1dwsZxDrjDcWj1&hl=sk&sa=X&ved=2ahUKEwjsz9XZ3OXzAhVE6aQKHQyHBQYQoip6BAg0EAM