V dnešných časoch nedýchame najkvalitnejší vzduch a nekonzumujeme najkvalitnejšie potraviny, čo sa odráža v mnohých alergiách a intoleranciách. Mnoho urbanistických kaviarní sa snaží vyťažiť z našich biologických defektov a ponúknuť nám blaho pre organizmus. Čerstvé, domáce, poctivé, bio – to je zopár adjektív, ktoré patria k tejto novodobej stravovacej filozofii a ktoré tvoria koncepciu aj kaviarne San Domenico, ktorá sa nachádza na Dominikánskom námestí.
Nežný dotyk prírody
San Domenico by som nominoval za košický podnik s najintenzívnejšou atmosférou. Dominuje tu biela farba, ktorá v kombinácii s teplým a mäkkým osvetlením vytvára útulný dojem. Ožívajú tu Vivaldiho štyri ročné obdobia – dekorácie sa sezónne menia s cieľom vyťažiť z daného obdobia čo najviac a podčiarknuť jeho osobitý ráz. Zatiaľ čo jeseň/zima sa snaží psychicky zahriať a vytvoriť vrelé domáce pohodlie, jar/leto prezentuje krehkú nehu prebúdzajúcej sa prírody. Zlatým klincom miestnej Hygge koncepcie ( = pohoda, spokojnosť) je unikátny strop, ktorý pozostáva z bohato rozvetvených zakvitnutých konárikov. Táto dominanta je každým týždňom krajšia – najnovšie v nej nájdeme aj bavlníky. Výber hudby isto poteší indie/folk/alternative nadšencov, pôsobí upokojujúco a dotvára miestneho ducha.
Súčasťou priestoru je aj detský kútik, ktorý vyzerá ako malý drevený domček. Do interiéru skvele zapadá – žiadne krikľavé plastové hračky, veď každý detail musí sedieť.
PS: fotografia interiéru zachytávajúca môjho kamaráta je zverejnená s jeho zvolením (alebo lepšie povedané – na jeho podnet).
Pre naše žalúdky len to najlepšie
Inšpirácia prírodou nekončí pri interiérovom dizajne, ale pretavuje sa aj do menu. Ako som už načrtol v úvode, San Domenico sa prieči lacným, nekvalitným, chemicky ošetrovaným potravinám dovážaným až z tramtárie. Preferujú lokálnych producentov. V nápojovom lístku nájdeme 100% arabicu s bio kravským mliekom, čerstvé domáce čaje, čerstvé šťavy, domáce limonády a 100% bio kakao. Myslí sa tu na „moderné“ alternatívy potravín – miesto klasického mlieka vám ponúknu sójové, mandľové, ryžové, kokosové, kozie alebo bez laktózy.
Ak nesladíte cukrom, majú tu pre vás lokálny med či agáve. Do smoothies vám pridajú navyše spirulinu na doplnenie železa, matchu plnú antioxidantov, aloe vera na imunitu alebo vitamín C. Dokonca ani voda tu nie je obyčajná, ale „zdravá, nefiltrovaná“. Hlad tu môžete zažehnať so zákuskami, ktoré potešia nie len naše chuťové poháriky, ale svojou roztomilou estetikou aj oko. Mnohé z nich sú bezlaktózové, bezlepkové, bezvaječné, vegánske či RAW. Samozrejme, nie sú sladené bielym cukrom. Koláčmi to zďaleka nekončí, San Domenico disponuje aj raňajkovými jedlami a brunch. Máme tu napríklad granolu, bagel, croissanty, chlebíčky či panini. Všetko domáce a poctivé, pochopiteľne.
Špeciality nájdeme samozrejme aj v ponuke kávy – capriccino s kozím mliekom, čakanka, rooibos coffee alebo moje obľúbené cappuccino brulée, kde vám vytvoria typickú trstinovú krustu a do kávy prilejú smotanový likér. My sme skúsili klasiku – lungo a cappuccino.
No teda, mysleli sme, že sa jedná o lungo, ale k tomu až neskôr. Káva je v San Domenicu lahodná a vedia ju pripravovať.
Cappuccino u nich má správnu teplotu, príjemnú krémovú lahodnú chuť, poctivú penu a espresso sa pije takisto ľahko bez hocijakej nepríjemnej horkej či kyslej pachuti. Kávová zmes: 9 grams coffee.
Roztržitá čašníčka
V kaviarni bola vždy veľmi milá a usmievavá obsluha, dnešná slečna to však kúsok pokazila. Myšlienkami bola zrejme inde, inak by sa trikrát nespýtala na každú položku v našej objednávke. Navyše miesto lunga doniesla, podľa jej slov „veľké presso“. Každému sa sem tam pošťastí, avšak je kúsok nevhodné, keď personál presviedča zákazníka, že on sám sa pomýlil a presne toto chcel.
Nuž tak som sa vlastne opýtal, aký je rozdiel medzi lungom a „veľkým pressom“ (mimochodom, v lístku položka „veľké espresso“ nefiguruje, aj keď mi slečna vysvetľovala, že oni medzi týmito dvoma pojmami rozlišujú). Nevedel som, či pod tým nemyslela doppio, kde je dvojnásobná gramáž kávy, po jej odpovedi som ale múdrejší neostal. Rozdiel vraj spočíva v tom, že „k veľkému pressu nedávame horúcu vodu na doliatie“. No tak fajn, kto vie, čo som to vlastne dostal, každopádne som sa nemal chuť ďalej naťahovať s čašníčkou, ktorá by za svoju pravdu dala ruku do ohňa.
Hodnotenie
- Prostredie: 5/5
- Káva: 5/5
- Personál: 3/5
- Celkovo: 4,5/5
Aj keď som mal čašníčky, ktorá ma dnes obsluhovala, popravde dosť, nebolo by fér personál zhodnotiť zle v globále. Nie som tu prvýkrát a viem, že ostatní sú veľmi milí a zdvorilí. Odkloniac sa od dnešného nedostatku hodnotím San Domenico veľmi pozitívne, či už kvalitou potravín a nápojov, tak aj prostredím. Z interiéru na vás dýcha romantika, pohodlie a pokoj, čo iste oceníte v hlučnej a uponáhľanej betónovej džungli. Ceny bežných káv sú príjemné, avšak špecialitky už niečo stoja. Jedlá sú rovnako drahé ako všetko, čo sa pýši atribútmi „bio, organic, domáce, čerstvé…“. Kaviareň odporúčam študentom pre pokojné prostredie, mamičkám s deťmi pre atraktívny detský kútik, alergikom pre výber alternatív, párom pre kúzelnú atmosféru… a vlastne každému.
Dominikánske námestie 599/3, 040 01 Košice