Dátum praženia kávy nám dokáže prezradiť, kedy bude mať nápoj pripravený z kúpeného vrecka najlahodnejšiu chuť a najsilnejšie účinky.

Keď kupujeme jedlo, starostlivo vyberáme také, ktoré je najčerstvejšie alebo minimálne ešte pred dátumom spotreby. Okrem expiračnej doby sa však sústredíme i na ďalšie vlastnosti jedla. Zaujíma nás ako jedlo vyzerá, vonia, akú má kvalitu, prípadne chuť. Avšak či je jedlo skutočne dobré, zistíme až keď ho naservírujeme na tanier. No a podobne je to i s kávou.

Každý správny barista vás uistí, že dátum praženia kávy je skutočne dôležitý. Avšak je potrebné si uvedomiť, že i keď budete mať správny dátum, neexistuje záruka, že vyťažíte najlepšiu chuť kávy. Preto nesúďte kvalitu kávových zŕn iba podľa dátumu praženia. Najlepšie je kávové zrná, podobne ako každé iné jedlo, ovoňať, ochutnať a ohodnotiť.

Je čerstvo upražená káva najlepšia?

Ak chcete mať doma skutočne čerstvú kávu, kupujte ju tak ako čerstvé pečivo. Maximálne na týždeň spotreby. Nájdite si kávu, ktorá má správny dátum praženia a potom sa zamyslite ako rýchlo ju dokážete skonzumovať.

Dajte však pozor!  Nie je pravda, že by ste mali kávu zužitkovať ihneď po pražení. Káva ktorá bola upražená pred menej ako 7 dňami ešte stále obsahuje CO2 a postupne ho uvoľňuje, a teda sa odplyňuje. Toto odplyňovanie zabraňuje získaniu správneho výťažku z mletej kávy počas varenia.

Na druhú stranu, káva ktorá je staršia ako 14 dní sa považuje za starú a jej sladkosť a kyslosť sú v tomto štádiu na ústupe.

Avšak tieto „pravidlá“ neplatia úplne pri každom type kávy. Všetko sa deje v závislosti od mnohých aspektov, vplyv má kvalita zŕn, proces praženia, proces mletia a dokonca i samotné podávanie kávy.

Aký je najlepší dátum praženia?

Všeobecne ak hľadáte kávu, ktorú dokážete skonzumovať ihneď, najlepší dátum praženia je 8-21 dní od tohto dňa. Ak si však kupujete kávu od baristu, vždy sa radšej spýtajte aký má káva, ktorú predáva, dátum praženia a v akom časovom intervale bude chutiť najlepšie.

Prečo si ľudia myslia, že čím je káva čerstvejšia, tým je lepšia?

Je to iba povera. Keďže sa baristi chceli odlišovať od iných, tak tvrdili, že najlepšia káva je práve čerstvo upražená. Avšak pravda je, že káva môže byť kvalitná i mesiac po pražení a dokonca i viac.

Existuje príliš stará káva?

Každý druh kávy má svoje špecifiká. Je ťažké povedať kedy je káva najchutnejšia. Niektoré kávy sú prvotriedne medzi 14-30 dňom po pražení, ale nie je to úplne zlaté pravidlo. Tam kde jedna káva bude mať najlepšiu chuť 14 dní popražení, iná bude lahodná až 30 dní po tomto dátume.

Takže najlepšou radou je spýtať sa na konkrétnu kávu vášho baristu alebo pražiča kávy, ktorý ju pripravil. A samozrejme, hlavne treba ochutnávať a skúšať!