Káva z kaviarne vždy chutí trochu lepšie ako tá ktorú si pripravíte doma. Lahodné kapučíno s bohatou penou, silné presso, či mliečne latté, to všetko si viete pripraviť aj v pohodlí vášho domova. Pri príprave domácej kávy je asi najdôležitejšou súčasťou práve voľba kvalitných kávových zŕn. Najlepšie je zvoliť zrná, ktoré si čerstvo pomeliete, pričom sa samotná príprava kávy stane opojným, voňavým rituálom. V prípade, že nechcete investovať do mlynčeka stavte na pomletú kávu z nejakej kvalitnej pražiarne.
Ako si pripraviť lahodnú kávu?
Keď si už zadovážite kvalitnú kávu, mali by ste zvoliť nejaký spôsob prípravy. Veľmi obľúbené je použitie frenchpressu, prípadne filtra. Ak doma disponujete kávovarom, samotný proces bude pre vás omnoho lepší a rýchlejší. Pomocou frenchpressu alebo filtra kávu pripravíte veľmi jednoducho: zalejete a počkáte. Cez filter zalievate kávu pomaly kým voda neprejde filtrom, zatiaľ čo kávu vo frenchpresse zalejete naraz, necháte vylúhovať a potom zatlačíte páčku na vrchu kanvičky.
Ak obľubujete niektorú instantnú zmes, môžete použiť aj takýto typ kávy, ktorý však môže výsledok mierne skresliť. Skrátka pripravte si kávu podľa vašich možností a schopností. Nasleduje príprava mliečnej peny, ktorá je u mnohých z nás tak obľúbená. Nadýchanú penu viete aj v domácich podmienkach urobiť celkom jednoducho mechanickým alebo elektronickým napeňovačom. Finančne nenáročný je napríklad napeňovač vo forme vrtuľky, ktorú ponoríte do pohára a zapnete.
Samotný postup na prípravu lahodnej peny znie nasledovne:
- Nalejte si množstvo mlieka, ktoré chcete použiť na prípravu vašej kávy.
- Vložte pohárik do na chvíľku do mikrovlnky (ideálne je odstaviť pred zovretím).
- Použite elektronický napeňovač alebo habarku. Habarkou mechanicky napeňujte, pri použití elektronického napeňovača dajte pohár do mierneho sklonu.
Vaša pena je hotová. Ak chcete sladkú penu odporúčam zvoliť štipku vanilkového cukru. Rovnako je ideálne zvoliť pohár, ktorá je širší, pretože vysoké a úzke poháre vám neumožnia vytvoriť dokonalú penu. Následne pripravenú kávu vlejte do šálky s napeneným mliekom. Ideálne je kávu lievať v jednom bode, pomaly, aby ste penu nepoškodili. Takto si už môžete vychutnať vaše chutné kapučíno s bohatou mliečnou penou. Keď budete chcieť vytvoriť mliečne latté, môžete postupovať rovnakým postupom, no na začiatku pridať viac mlieka. Pre dodanie chuti si môžete zakúpiť rôzne sirupy do kávy, alebo použiť škoricu.