Zamyslite sa – koľko vecí je vo vašom živote stálych, ako káva? Počas toho, ako jednotlivé roky plynú sa mení vaša postava, vaša práca alebo vzťahy s blízkymi, ibaže káva tam stále je. Káva vás sprevádza dennodenne. A to, čo vás sprevádza dennodenne, by vám život malo spríjemňovať. Káva toto dokáže. Najmä káva z ručného kávovaru. Poďme si v tomto článku rozobrať, aké ručné kávovary poznáme a aké sú medzi nimi hlavné rozdiely.

Prečo si vybrať ručný kávovar?

Na tradície sa zabúdať nemá. Ručná príprava kávy siaha už do nepamäti, kedy bola prvýkrát objavená v severovýchodných oblastiach Etiópie. Pokiaľ si teda potrpíte na nostalgiu spolu s dobre pripravenou kávou, ručný kávovar je správnou voľbou pre vás.

Pákový kávovar

Práve pákový kávovar je určený skutočným kávičkárom, ktorí sú ochotní si svoju obľúbenú kávu pripraviť sami, hoci si to od nich vyžaduje určité zručnosti. Takáto príprava sa považuje za malý domáci rituál, keďže rovnakým spôsobom sa pripravuje káva i v kaviarni.

Všetko začína pri mletej surovine, keďže kvalita a intenzita chuti je ovplyvňovaná správnou hrúbkou namletia kávových zŕn. Pri výbere kávy si môžete zvoliť kúpu už namletej balenej kávy alebo si ju čerstvo namlieť pred prípravou sami. Káva sa v stroji utlačí a pevne zavrie do hlavice kávovaru, pričom je množstvo vody regulované jednoduchým tlačidlom.

Výhody:

  • kvalitná aróma a chuť kávy,
  • nižšia cena.

Nevýhody:

  • väčší neporiadok,
  • potrebná správna príprava, inak je kvalita kávy nižšia.

Kávovar na prekvapkávanú kávu

V porovnaní s pákovým kávovarom pripravuje väčšie množstvo kávy, avšak za cenu menej výraznej chute a arómy. Kávovar na prekvapkávanú kávu je pre vás vhodným, ak si potrpíte na pitie väčšieho množstva kávy počas dňa. Zariadenie zohreje vodu, ktorá postupne preteká cez permanentné alebo papierikové sitko s namletou kávou do nádoby.

Výhody: 

  • príprava väčšieho množstva kávy,
  • nižšia náročnosť prípravy,
  • rýchlosť prípravy.

Nevýhody:

  • nižšia kvalita chuti a arómy,
  • povinnosť vymieňať papierové sitko.

Moka kávovar

Základný kávovar, ktorý funguje ako tlakový prístroj pomocou troch dielov spodnej, strednej a vrchnej nádobky. Vhodí sa menej náročným ľuďom. Spodná nádobka uvarí vodu, ktorá vytvára tlak a pretláča horúcu vodu cez strednú nádobku so sitkom, kde sa nachádza namletá káva, do vrchnej časti nádobky. Podobne, ako kávovar na prekvapkávanú kávu, nevyžaduje si náročnú a ani dlhú prípravu kávy.

Výhody:

  • chuť podobná espressu,
  • rýchlosť a nenáročnosť prípravy.

Nevýhody:

  • menšie množstvo kávy,
  • nutnosť rozoberať a čistiť jednotlivé diely niekedy aj po každom použití.

Zhrnutie

Káva nás sprevádza každý deň. Po zobudení nás čaká pri raňajkách s rodinou, na obede s kolegami alebo poobede pri privítaní s rodinou doma. Preto by vás mala nielen povzbudiť, ale mala by vám aj chutiť. Po prečítaní tohto článku už viete, ktorý kávovar bude tvoriť kávu, ktorá bude chutiť práve vám.