Chuť na kávu nás tentokrát doviedla ku kaviarni Dublin café, ktorá už zvonku láka na autentickú írsku atmosféru. Žeby na nás vo vnútri čakali leprikóni?

Staromódna nora

Ako sa dalo očakávať, Dublin to stavil na írsku barovú klasiku – zelené steny, ťažký masívny nábytok a doplnky ako zo starej školy. Tmavé steny, tmavý zelený koberec, tmavé drevené obloženie, tmavá koža na nábytku – set ako pre upírov! Do tohto luxusného baru pre gentlemanov cez deň neprenikne ani kúsok svetla a zákazník sa môže cítiť ponuro. Minimálne ja som sa tak cítil. Dublin mi pripomína starý podnik, ktorý sa nie a nie aktualizovať – oceňujem miestnu autentickosť, no tento temný masív na mňa nepôsobí dvakrát príjemne. Ťažkú atmosféru tejto old-school nory narúša akurát tak veselý rock’n’roll 50. rokov.

Miesto lístka hotová publikácia

Nápojový lístok je hrubý ako knižka na povinné čítanie a jej dizajn je viac než na úrovni. Som rád, že ešte aj takýto detail dopĺňa miestnu dobovú atmosféru. Klasické kávy, filtrované kávy, ale aj špeciality ako Baileys Latte, Dublin Ice coffee (s javorovým sirupom) či cappuccino provence (s levanduľovým cukrom) – kaviareň dokáže vyhovieť každému kávičkárovi. Z iných nápojov tu nájdeme kopu domácich limonád, ľadových čajov a pre tých najnáročnejších zákazníkov aj filtrovanú vodu. Objednali sme si cappuccino provence, ktoré v sebe má skaramelizovaný levanduľový cukor a espresso cubano so skaramelizovaným trstinovým cukrom.

Fuj! Cappuccino provence bolo tak aromatické, že náš mozog dal ledva pokyn na prehltnutie – levanduľový cukor voňal a chutil ako saponát a prebíjal celú chuť kávy. Kombinácia nebola zlá – bola doslova príšerná a mali sme čo robiť, aby sme nevyvrátili obsah nášho žalúdka.  Oficiálne išlo o najhoršiu kávu, ako som v živote pil.

Espresso cubano nebola takisto žiadna sláva. Bolo tak kyslé, až pripomínalo čerstvo vyšťavený citrón (aj to nedozretý). Pre milovníkov vysokej acidity je espresso v Dubline čistým skvostom, no pre mňa to bola len cesta, ako zmyť chuť toho levanduľového saponátu. Sto ľudí – sto chutí.

Samý odborník

Obsluha v Dubline sa tvári nanajvýš profesionálne – chýba im len už biela rukavička. Čašník, ktorý nám doniesol nápojový lístok prišiel s kvetnatým obkecom o tom, ako nám môže poradiť, aby sme ho zavolali, keď budeme mať otázky a podobne. Táto prehnaná ústretovosť chcela pôsobiť na úrovni, no celé to bolo príliš strojené a vyzeralo to dokonca mierne arogantne. Možno, keby sa pri tých slovách aspoň kúsok usmial…

Hodnotenie:

  • Prostredie: 2,5/5
  • Káva: 0,5/5
  • Personál: 2,5/5
  • Celkovo: 2/5

Prídeme ešte do Dublin café? Nie! Prečo? Ťažká atmosféra temnej nory nie je to, kde by som si chcel vychutnať šálku svojej kávy a v prípade Dublinu sa o vychutnaní ani nedá hovoriť. Kamenná obsluha na nálade takisto nepridala a ani vysoké ceny nie, nehovoriac o tom, že tej levanduľovej chuti sa už nezbavím…

Dublin café

Hlavná 103, 080 01 Prešov

https://www.google.com/maps?q=dublin+caf%C3%A9&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0ahUKEwjxrs_MtsriAhVCblAKHYc7D5gQ_AUIESgC