Náš parížsky sen sa nemohol zaobísť bez poriadnej šálky kávy z nejakej oh-la-la kaviarne. Na naše prekvapenie sme pozdĺž Seiny nedokázali nájsť nejaký ten moderný vyšperkovaný podnik, na ktoré sme zvyknutí z rodných Košíc. Nakoniec nás unavené turistické nohy zaviedli do Pierre Hermé mini-kaviarničky, ktorá lákala najmä širokým spektrom zákuskov.
Hravé pastely
Interiér kaviarničky by sa páčil azda všetkým deťom a nie jedného rodiča by mohol inšpirovať k rekonštrukcii detskej izby. Ružová, tyrkysová, žltá – všetky tieto veselé tóny hrali jednu cukríkovú melódiu. Hladké a lesklé plasty len podporovali jemnosť a detskosť interiéru. V priestore sa miešal í moderné geometrické vzory s romantickými rustikálnymi detailmi ako boli napríklad nožičky stolov. Hravé bodkované taburetky, lustre ako bublinky – vnútro podniku bolo azda sladšie ako miestne zákusky. Aj keď by tunajšia paleta farieb mohla u niektorých spôsobiť diabetes typu B, mne sa páčila originálnosť a osobitý ráz cukrárničky. Priestor bol však veľmi malý a kapacita podniku takisto, čo síce pridáva na komornosti, no čakajúce rady zákazníkov len zvyšujú stresový level vášho organizmu a nútia vás si s vypitím kávy trochu švihnúť.
Nekonečné spektrum sladkostí
Ako som si vo Francúzsku všimol, tunajší ľud si zakladá viac na zákuskoch ako na káve – tá je len akoby prílohou k hlavnému cukrovému chodu. Musím súhlasiť, že výklad mi neustále kradol nie len pohľad, ale aj srdce, veď Pierre Hermé sa považuje za jedného z najlepších cukrárov v obore. Sebakontrola však bola silnejšia a dokázal som odolať tomuto farebnému pokušeniu výmenou za kvalitnú šálku kávy. Objednali sme si espresso a cappuccino.
Už v Košiciach som si všimol, že Francúzi obľubujú horkejšie kávové zmesi ako my. Tento fenomén sa preukázal aj pri našej objednávke, kedy chuť zmesi nevyhovovala mojim chuťovým pohárikom najmä pre excesívnu horkosť. Pochopiteľne to bolo horšie pri espresse, no i cappuccino malo pre mňa ten nepríjemný horkastý nádych, ktorý mi zabránil v dosiahnutí kofeínového orgazmu.
Dobre organizovaná
Obsluha bola príjemná a rýchla, veď mala svoj systém! Každý z čašníkov bol poverený inou úlohou – jeden robil objednávky, druhý naberal zákusky, tretí blokoval a štvrtý pripravoval kávy. V Pierre Hermé to funguje bistro štýlom, tj. objednávky si zákazník berie od pultu k stolu sám na tácke. Rád by som pochválil ochotu personálu komunikovať s cudzincami po anglicky, čo u Francúzov nie je samozrejmosť. Ich niveau bolo navyše plne uspokojivé.
Hodnotenie:
- Prostredie: 4,5/5
- Káva: 3/5
- Personál: 4/5
- Celkovo: 4/5
Neviem, či som v Paríži vychytal jeden z najobľúbenejších podnikov, no Pierre Hermé Paris na mňa urobil dobrý dojem. Príjemný, čistý a veselý interiér vnesie trochu slniečka do každého upršaného dňa. Miestna sympatická a efektívna obsluha je ďalším dôvodom, prečo by som sa do cukrárne rád vrátil. Cenovo sme na tom tak… parížsky, ale keďže sme boli na dovolenke, prehĺtli sme aj mastnejšiu sumu. Pri návšteve tohto podniku odporúčam napraviť naše chyby a okúsiť jeden z tých cukrárenských veľdiel.
Pierre Hermé Paris
61 Rue Bonaparte, 75006 Paris, Francúzsko