„Strach je cesta k temnej strane“. To sú známe slová, ktoré vyslovil majster Yoda z Hviezdnych vojen. Rovnako, ako sa naučiť spôsobom Jedi, na to aby ste sa stali baristom potrebujete perfektnú kombináciu talentu, tréningu a sebavedomia. Pokiaľ nedokážete pracovať sebavedomo, strach a stres ovplyvní vašu techniku a vy sa stanete obeťou temnej strane sily.

Vytváranie lahodnej šálky kávy nie je ľahkou úlohou a pokiaľ sa chcete stať plnohodnotným baristom, budete sa musieť naučiť techniky a mať osobnosť, ktorá dokáže pracovať pod tlakom. Vysvetlime si, čo práca baristu so sebou prináša a čo musí dobrý barista ovládať.

Poddajte sa svojej vášni pre kávu

Pokiaľ sa chcete stať dobrým baristom, musíte jednoducho milovať kávu. Pokiaľ kávu veľmi nemusíte, potom táto práca nie je pre vás. Baristi, ktorí excelujú vo svojich kariérach sú milovníkmi kávy a poznajú rozdiel medzi zlou šálkou kávy a dobrou šálkou kávy. Buďte pripravený zdieľať svoju lásku a vášeň pre kávu, zákazníci to ocenia.

Študujte históriu kávy

Poznáte históriu kávy? Viete vôbec, že káva má svoju históriu? Pokiaľ nepoznáte kľúčové odpovede o technike a pôvode kávy, potrebujete si obohatiť svoje vedomosti. Okrem toho, ako vedieť urobiť kávu, musíte o nej aj niečo poznať. Existujú zákazníci, ktorí budú mať otázky o svojich nápojoch a pokiaľ nemáte odpovede, nestanete sa majstrom len tak skoro.

Niektoré spoločnosti dokonca idú tak ďaleko, že vzdelávajú svojich zamestnancov o histórii kávy. Nemusíte o káve vedieť úplne všetko, musíte však poznať základy o materiáloch, s ktorými pracujete.

Nebojte sa espresso kávovarov

Dnešné espresso kávovary bývajú automatické a ľahké na používanie. Avšak, každý kávovar je iný a je ťažké používať univerzálne inštrukcie pre každý jeden prístroj. Najdôležitejšia lekcia, ktorú sa môžete tu naučiť je byť dobrým poslucháčom a počúvať svojich kolegov.

Naučte sa ako vytvoriť spenené mlieko

V kruhoch baristov je spenené mlieko forma umenia, ktorá formuluje najdôležitejšiu časť vášho tréningu. Tvorba excelentnej kávy sa dosiahne zmesou kávy a pareného mlieka. Výsledkom je parené mlieko ako hladká pena na vrchu kávy. Táto technika môže byť náročná, ale akonáhle sa ju naučíte, budete ju môcť robiť aj ako námesačný. Kroky sú nasledovné:

  1. naplňte nádobu do polovice s mliekom, pokým hladina mlieka nedosiahne „v“ džbánu
  2. následne musíte mlieko natiahnuť – nasmerujte parnú trysku tesne pod povrch mlieka. Tento 5 sekundový krok zavádza do mlieka vzduch, vytvárajúc tak bubliny
  3. ďalej ponorte trysku ďalších 0,5 cm, čím sa vytvorí vírivý pohyb. Trysku nechajte točiť, kým sa mlieko nevyhreje až na 60 stupňov Celzia. Potom odoberte mlieko od parnej trysky
  4. predtým, ako mlieko nalejete, rozmiešajte ho tak, aby ste odstránili všetky veľké bubliny a pomohli udržať penu a mlieko spolu
  5. nakoniec, pomaly nalejte mlieko do kávy.

Pokiaľ ste vytvorili parené mlieko správne, zvládli ste umenie latte. Predtým, než sa pustíte do výtvorov s mliekom sa naučte poriadne základy.

Naučte sa recepty horúcich nápojov

Spočiatku môže byť práca v kaviarni veľmi odstrašujúca. Existuje veľa receptov, o ktoré môže zákazník požiadať. Po zaškolení od vás vedúci bude očakávať, že budete vedieť vytvoriť cappucino, americano, macchiato, latte, espresso, mocha, ristretto a horúce čokolády. Prax robí majstra a počas práce sa ich naučíte veľmi rýchlo.

Poskytujte vynikajúce zákaznícke služby

Keďže v každom meste existuje veľké množstvo kaviarmí, zákazníci sa môžu jednoducho presunúť niekam inam v prípade, ak nie sú šťastní s vašimi službami. Môžete udržať svojich zákazníkov šťastných pomocou priateľských a profesionálnych služieb, predovšetkým počas rušných hodín, kedy musia zákazníci čakať na svoj nápoj dlhšie.

Aj jednoduchým milým správaním môžete zabrániť, aby bol zákazník iritovaný. Práca baristu môže byť celkom stresujúca v prípade, ak sa musíte zaoberať nahnevanými zákazníkmi.

Neplačte nad rozliatym mliekom

Počas toho ako pracujete počas rušných hodín za barom si musíte dávať pozor na rôzne chyby. Rozbité šálky a rozliate mlieko môže byť na dennom alebo týždennom poriadku. Baristi pracujú rýchlo, takže sa môžu jednoducho pošmyknúť a spadnúť.

Na to, aby ste zvládli majstrovstvo baristov je potrebné vašu kaviareň udržovať čistú a pomáhať svojim kolegom. Upratujte po akýchkoľvek vyliatych tekutinách alebo na to upozornite kolegu, ktorý to má na starosti.  Veľká pomôcka môže byť aj nosenie protišmykových topánok.

Myšlienka na záver

Práca baristu je rovnako dôležitá, ako akákoľvek iná práca. Vašou úlohou je spríjemniť chvíle ľuďom, ktorí si prišli dopriať šálku svojej obľúbenej kávy a uistiť sa, že to budú robiť i v budúcnosti a ďalej šíriť dobré meno. Pamätajte si – dobrá reputácia sa buduje dlho, ale môže sa stratiť veľmi rýchlo.