Začiatkom júna sme sa vybrali na potulky Bratislavským krajom. Navštívili sme Senecké jazerá –Theresia Chateau Kaštieľ v Bernolákove – Zlaté piesky – Kaštieľ v Tomášove – Korzo Zálesie = Mólo na Malom Dunaji, Mohylu M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a tento skvelý výlet sme zakončili v unikátnej kaviarni Café Štefánik. Kaviareň Café Štefánik môžeme označiť aj za akési spomienkové miesto na generála Milana Rastislava Štefánika. Určite je všetkým dobre známe, že M. R. Štefánik 4. mája 1919 zahynul v troskách lietadla práve v Ivanke pri Dunaji. V Ivanke pri Dunaji nájdete aj Mohylu M. R. Štefánika, ktorú vybudovali na mieste, kde našli havarované lietadlo. Vytvoriť takúto jedinečnú kaviareň v Ivanke pri Dunaji považujem za veľmi pekný nápad. Café Štefánik je tematická kaviareň, ktorá má príbeh.

Kaviareň Café Štefánik sa nachádza na ulici Bernolákovská. Na terase kaviarne nás privítala veľkolepá drevená socha M. R. Štefánika, ktorý mal v tom čase tvár taktiež prekrytú rúškom. Na terase sa nachádza ešte jedna drevená socha Štefánika, ktorá slúži ako kútik na fotenie. Terasa je veľká a nachádza sa na nej dostatok zelene, čo je veľmi príjemné. Celkovo je terasa pekne a pozoruhodne zariadená.

Nakoľko však bola terasa plná, usadili sme sa do vnútorných priestorov kaviarne, ktoré dýchali históriou. Sadli sme si priamo pred krásne zhotovený barový pult. Interiér je zariadený vskutku dômyselne. Dôraz sa očividne kládol aj na drobné detaily. Na stene objavíte veľkú mapu s názvom Štefánikove cesty po svete, obrazy, ktoré vyzerajú ako poštové známky, zarámované fotografie a rôzne dokumenty. V kaviarni nájdete repliku lietadla, uniformy, knihy, sochy, lampy, ale aj kufre, ktoré slúžia ako poličky, knihy, zrkadlá, glóbus, mlynčeky, starodávny telefón, velocipéd a veľa iného. Jedným slovom – nádhera. Nevedela som, kam sa mám pozerať najskôr. V kaviarni sa nachádza aj detský kútik, čomu sa potešia predovšetkým deti, ale aj rodičia, pretože kým sa deti hrajú, môžu si v pohode posedieť a popíjať svoj obľúbený nápoj. Posadiť sa môžete na pohovku do kresiel alebo drevených stoličiek. Priestory kaviarne sú krásne farebne zladené. Klobúk dole s akým citom je táto kaviareň zariadená.

V neposlednom rade chcem vyzdvihnúť milý, usmievavý, zhovorčivý a ochotný personál v tejto kaviarni. Naozaj musím uznať, že čašníčky práca v Café Štefánik určite baví a vážia si ju. Respektíve ja som z ich prístupu nadobudla tento pocit. Z danej ponuky sme si vybrali veľké cappuccino XL v hodnote 2,50€, cena bola síce vyššia, ale kávička bola naozaj výborná. Káva je podávaná na peknej drevenej tácke s pohárom vody. Jediné, čo ma trošku zamrzelo, bolo, že nám kávu naservírovali do bielej šálky. Nakoľko som všade naokolo videla šálky s podobizňou Štefánika, tak som si myslela, že aj my dostaneme takúto jedinečnú šálku. No pravdepodobne šálky na cappuccino XL majú len v bielom prevedení, čo je z môjho pohľadu škoda. Samozrejme, na dobrej nálade a skvelom gastronomickom zážitku nám to neubralo. Chuť cappuccina bola naozaj vynikajúca. Po spýtaní mi čašníčka ochotne povedala, že kávu si pražia sami v pomere 70/30 v prospech Arabiky. Z vitríny sa na nás usmievali domáce zákusky, ktorým sme nevedeli odolať. Tak sme ich nakoniec ochutnali a boli naozaj veľmi dobré. Kaviareň taktiež ponúka raňajky, sendviče, šaláty, rôzne dezerty, zákusky, alkoholické a nealkoholické nápoje. Z tejto kaviarne sa nám vôbec nechcelo odchádzať. Len sme tak sedeli a s nostalgiou premýšľali nad M.R. Štefánikom. Milovníci histórie a výbornej kávy si tu rozhodne prídu na svoje.

Adresa: Bernolákovská 18, 900 28 Ivanka pri Dunaji

Otváracie hodiny sú nasledovné: Po – Pia: 7:30 – 22, So: 9 – 22, Ne: 9 – 21

Café Štefánik hodnotím: personál = 1, káva = 1-, prostredie = 1

Café Štefánik celkovo hodnotím známkou 1-

Link na Google maps:

https://www.google.com/maps/uv?hl=sk&pb=!1s0x476c856dd95a797b%3A0x93e6a8be6ddeead2!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPiTLSXVXZfUvas1I3fatr8q-jWDHHhMG7Os-S-%3Dw241-h160-k-no!5zQ2Fmw6kgxaB0ZWbDoW5payAtIEjEvmFkYcWlIEdvb2dsb20!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipPiTLSXVXZfUvas1I3fatr8q-jWDHHhMG7Os-S-&sa=X&ved=2ahUKEwiJs92slarqAhVYilwKHfetAmEQoiowEHoECBIQBg