Raňajky sú základ dňa. Dodajú vám potrebnú energiu aj pozitívnu náladu. Zabudnite na rýchle raňajky cestou do práce a užite si ich naplno. Urobte z raňajok rituál, na ktorý sa budete tešiť každý deň.

Vieme, že nie všetci sú priaznivcami raňajok, niekto dokonca neraňajkuje vôbec. Hovorí sa ale, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, lebo naštartujú náš metabolizmus, prebudia nás a dodajú nám energiu potrebnú na celý deň. Raňajky by sme si preto mali užiť a urobiť si z nich menší rituál. Neverili by ste, akú zmenu dokáže urobiť aj (ne)obyčajná sada tanierov.

Doprajte si luxus pomalých raňajok

Ak máte čas, doprajte si na raňajky čas a pokoj. Ak to nejde cez týždeň, skúste to praktikovať aspoň počas víkendov. Zaobstarajte si pekné prestieranie, taniere, misky aj poháre. Všetko totiž začína pohľadom, a keď prestretý stôl pekne vyzerá, láka nás užiť si jedlo o to viac. Pri raňajkách odložte mobil, tablet aj počítač a užívajte si silu prítomného okamihu. Slnečné ráno strávte vonku na záhrade alebo na balkóne a vychutnajte si šálku dobrej kávy a chutné raňajky v podobe jogurtu s cereáliami, toastu alebo len čerstvého ovocia. Vyberte si to, čo máte radi a vychutnajte si to plnými dúškami.

Uprataná kuchyňa spraví zázraky

Nie je nič lepšie na „zlepšenie“ rannej nálady ako kuchyňa, v ktorej sa povaľujú neumyté riady z predošlého dňa. Myšlienka na to, že musíte najskôr všetko upratať, aby ste si vôbec mohli nejaké raňajky pripraviť veru nie je veľmi povzbudzujúca. Kuchyňu upracte každý večer pred tým, než pôjdete spať. Ráno tak prídete do čistej a organizovanej kuchyne a môžete si hneď pripraviť vo french presse rannú kávu a výdatné raňajky.

Farby, detaily a pekné veci hrajú prím

Maličkosti a dekorácie, ako je napríklad váza s kvetmi na jedálenskom stole, štýlová kanvica alebo zaujímavý chlebník, sú dôležité. Zahrňte ich do svojej kuchyne aj vy. Stačí aj len obľúbený hrnček, ktorý vám vždy spraví radosť. Mať okolo seba pekné veci je dôležité pre zmiernenie rannej rozmrzelosti. Prestieranie a detaily na ňom preto neopomínajte a nebojte sa obľúbených farieb či vzorov. Dnes sú v obľube aj staré „cibuláky“ po babke, ak nejaké máte, šup s nimi na stôl.

Nemusí byť všetko podľa pravidiel, ale…

…základné pravidlá prestierania je dobré dodržať. Základom raňajkového prestierania je tanier s priemerom zhruba 20 cm, príbor, miska a poháre na vodu a šálky na čaj či kávu. Nezabúdajte na látkový obrúsok, ktorý by mal byť umiestnený vedľa vidličky, či pod ňou, a na poháre a šálky. Tie umiestnite vpravo od taniera. Na stole by nemal chýbať džbán s vodou alebo džúsom, kanvica s kávou alebo čajom a cukornička, nádoba na mlieko a prípadne košík s pečivom. Ak máte na stole vázu s kyticou, myslite na to, že by nemala prekážať vo výhľade na stolovníkov a je vhodnejšie ju umiestniť na kraj stola, či v prípade okrúhleho stolu voliť menšiu kyticu.