Ak patríte medzi milovníkov kávy, určite nedáte dopustiť na kvalitný kávovar. Ranná káva je proste každodenná súčasť nového dňa. Avšak, práve kávovar má veľkú zásluhu na tom, ako káva chutí, jej konzistenciu a dokonca aj váš celkový zážitok z nielen pitia kávy ale aj jej samotnej prípravy. Takže, ktorý kávovar je jednoznačne najlepší? Pákový alebo automatický kávovar? O tom si viac predstavíme v článku.

Typy strojov na kávu

Bez ohľadu na to, či sa jedná o espresso, latte, či iný kávový nápoj, ich príprava ponúka množstvo možností a zároveň aj variant. A keď už sa rozprávame o možnostiach, práve tu existuje široký výber kávovarov. Kávovar, resp. stroj na prípravu kávy nemusí byť nutne iba v kaviarni. Pokojne si ho môžete zadovážiť i k vám domov.

Automatický kávovar

To, čo odlišuje espresso od prekvapkávanej kávy je proces jej prípravy na konzumáciu. Obyčajne sa voda pretláča cez usadeninu pomaly. Avšak, automatický kávovar používa úplne iný proces. To znamená, že u týchto kávovarov sa čerpá voda z nádrže cez filter (portafilet). Jedná sa o úplne automatickú činnosť. Vďaka tomuto procesu je voda pretlačená rýchlo a pod veľkým tlakom, čím je chuť kávy silnejšia. Nevýhody automatického kávovaru sú drahšia cena a náročnosť prenosu kávovaru.

Automatický kávovar môže byť:

  • poloautomatický,
  • automatický,
  • superautomatický.

Veľkosti a tvary tohto kávovaru sú rozličné. Spotrebiteľ si môže vybrať akýkoľvek kávovar, ktorý mu bude vyhovovať. Tie najlepšie stroje sú schopné vyvinúť tlak 9 až 15 barov a var pri konštantnej teplote. Inováciu pákových kávovarov určite ocení každý barista. Keďže môže pripravovať nápoje rýchlejšie, čo teda samozrejme, vie oceniť aj bežný užívateľ.

Kávovar – niektoré z nich môžu byť vybavené:

  • ohrievačmi šálok,
  • vstavaným, automatickým mlynčekom,
  • napeňovačom mlieka.

Existujú aj plnoautomatické stroje, ktoré všetky tieto kroky vykonajú stlačením jedného tlačidla. Prirodzene, mnohé kávovary majú aj parnú dýzu.

Automatický kávovar – Ako funguje?

Automatické kávovary majú pokročilejšie ohrievacie mechanizmy, ktoré zabezpečujú stálosť teploty. Používanie automatického kávovaru je ako používanie akéhokoľvek štandardného stroja.

Vnútorné zariadenia fungujú nasledovne:

  • Termoblok zabraňuje prehriatiu vody v stroji.
  • Voda prechádza cez vykurovacie teleso, ktoré rýchlo vytvára paru. Vďaka vytvorenej pare je vytváraný dostatočne silný tlak.

Pákový kávovar

Pákové kávovary vo všeobecnosti nerobia nič automaticky. Vy ako spotrebiteľ, používate svoju vlastnú silu, aby ste prehnali vodu cez stroj. Samozrejme, za cenu menšieho komfortu môžete ušetriť na elektrike a mieste, ktoré pákový kávovar zaberie. Mimo tohto, pákový kávovar poskytuje väčšiu kontrolu pri príprave kávy. Pri ručnom pákovom stroji využíva barista alebo bežný užívateľ svoju silu. Keďže majú jednoduché mechanické komponenty a málo elektroniky, tak pákové kávovary vydržia dlho. Nie je nezvyčajné mať kávovar, model, ktorý má roky alebo desaťročia a stále dobre funguje. Lenže nemajú pokročilé funkcie, a preto budete potrebovať samostatný mlynček a tiež napeňovač mlieka.

Pákový kávovar funguje nasledovne:

  • Voda sa ohrieva v bojleri, aby sa vytvorila para.
  • Barista potiahne páku nahor, čím vytvorí vákuum, ktoré nasáva vodu do varného valca.
  • Potom stlačí páku nadol, čím pritlačí piest varného valca nadol, aby vytvoril tlak.
  • Pri stroji s pružinovou pákou – páka spúšťa pružinu, ktorá pôsobí silou na piest.
  • Pohyb piestu smerom nadol tlačí vodu cez hlavu skupiny.
  • Usadeniny vo varnom koši obmedzujú prietok, čím sa vytvára tlak pri pretláčaní vody.
  • Tlak kotla je zvyčajne 1-2 bary (naparovanie mlieka – parná dýza).

Pákový alebo automatický kávovar? Oba majú svoje plusy a mínusy

Všetky automatické kávovary sa používajú jednoduchšie a pohodlnejšie ako pákové automaty a môžete si vybrať rôzne úrovne komfortu, ktoré vám budú vyhovovať. Avšak, pákový kávovar je oveľa zhovievavejší, pretože čas extrakcie kávy riadite vy pomocou vlastného tlaku a sily.

Automatický kávovar bude stáť viac ako pákový kávovar a to jednoducho preto, lebo automat má vyššie náklady na výrobu. Výber kávovaru sa odvíja od vašich osobných preferencií. Ten, kto rád cestuje by sa mal zamerať na pákový kávovar. A naopak, kávičkári na gauči by mali siahnuť skôr po automatickom kávovare, ktorý je omnoho komfortnejší na použitie.