Vyvážená strava predstavuje viac ako len uspokojenie výživových potrieb – je to osobný plán, ktorý vyvažuje Vaše obľúbené aj neobľúbené jedlo a Váš životný štýl.
Ľudia často premýšľajú: „Je diéta dobrá alebo zlá?“ To je však dosť ošemetná otázka, pretože v skutočnosti držíme diétu všetci každý deň. Každý z nás má svoje vlastné stravovacie návyky a vzorce, ktoré tvoria jeho obvyklú „stravu“. Niekedy uskutočňujeme zmeny v tejto strave – často znižujeme príjem kalórií, v tom prípade môžeme povedať, že „diétujeme“.
Prečo je diéta dobrá alebo zlá?
Určite jestvujú „dobré“ a „zlé“ spôsoby stravovania. Všetci poznáme ľudí, ktorí starostlivo vyberajú jedlo a dobre sa najedia, rovnako ako tých, ktorí zrejme nejedia nič iné, než rýchle občerstvenie a pijú malinovky. A pokiaľ potrebujete schudnúť, potom je „diéta“ v najvšeobecnejšom zmysle slova pravdepodobne dobrá vec. Ale naozaj záleží na tom, ako k chudnutiu pristupujete.
Ak je Vaša redukčná diéta taká, že ju zvládnete držať, je vyvážená a vedie k zdravej miere chudnutia, potom áno, v tom prípade je diéta rozhodne „dobrá“. Ale ak je redukčná diéta, ktorú sa pokúšate dodržiavať, nevyvážená, a je tak prísna, že sa s ňou trápite, alebo ak je tak nízkokalorická, že nemáte žiadnu energiu alebo chudnete príliš rýchlo, je „zlá“.
Najlepšia diéta je tá, ktorá pracuje pre Vás
Najúspešnejší stravovací plán, je plán výživy, ktorý funguje každý deň a poskytuje Vášmu telu živiny, ktoré potrebuje, a jedlá, ktoré si užívate. Je to strava, ktorá pracuje s Vaším životným štýlom, ktorú môžete dodržiavať po zvyšok svojho života.
Ako sa dá s toľkými rôznymi „diétami“ zostaviť plán, ktorý pre Vás pracuje? Najlepší spôsob, ako začať, je dodržiavať niektoré základné princípy a potom upraviť spôsob stravovania, kým nenájdete spôsob stravovania, ktorý Vám vyhovuje.
Budovanie zdravej stravy od základov
Premýšľajte o budovaní svojej stravy ako o stavbe domu. Začnite pri kvalitných základoch, budujte si podporné štruktúry a potom pridajte dokončovacie prvky, aby ste si plán personalizovali a urobili z neho jedinečne svoj.
Ak staviate dom od základov, máte najskôr rozpočet. Podobne, ak staviate stravu, musíte najskôr vedieť, koľko kalórií musíte spracovať. Rovnako, ako sa budujú domy vo všetkých rôznych veľkostiach, tak aj ľudia sú rôzni a takisto ich požiadavky týkajúce sa kalórií. Potreba kalórií je pre Vás individuálna a je do značnej miery určovaná stavbou tela a množstvom aktivity, ktorú máte. Nemôžete naplánovať, čo budete jesť, kým nebudete mať predstavu o tom, aký je Váš denný výdaj.
Rovnako ako dom aj strava potrebuje silný základ. V ideálnom prípade budú jadro Vašej stravy tvoriť bielkoviny, zdroje zdravých uhľohydrátov (vo forme zeleniny, ovocia a celých zŕn) a malé množstvo prospešných tukov. Vaším cieľom je rozdeliť kalórie z bielkovín, uhľohydrátov a tukov spôsobom, ktorý vyhovuje Vašim potrebám.
Vo väčšine prípadov asi polovica kalórií pochádza zo sacharidov. Druhá polovica bude viac-menej rozdelená medzi bielkoviny a tuk. Proteíny, uhľohydráty a tuky, ktoré jete spolu s vitamínmi a minerálmi, ktoré Vaše telo potrebuje, poskytujú Vašej strave podpornú štruktúru.
Prispôsobte svoje stravovanie dlhodobému úspechu
Len čo je základná stavba dokončená, môžete vyzdobiť a prispôsobiť svoj dom. To isté platí pre Vašu stravu. Môžete si prispôsobiť svoj výživový plán výberom potravín, ktoré budete jesť, a ladia s Vašimi chuťami a životným štýlom.
Personalizácia je naozaj kľúčom k úspechu. Zamerajte sa na výber zdravých potravín, ktoré Vás bavia najviac. Na čom naozaj záleží, je celková kvalita Vašej stravy.