Pre mnohých ľudí je príprava a pitie kávy rituálom. Záleží im na tom, ako kávu uvaria, ako ju servírujú a dochucujú. Niekto miluje silnú čiernu kávu bez cukru. Iný si život rád osladí a k cukru si do kávy pridá mlieko. V oblasti prípravy kávy naozaj všetko závisí od vašej chuti, lebo konzumácia tohto nápoja by mala byť hlavne o zmyslovom pôžitku. Napriek tomu je rozumné dať na odborníkov, ktorí zistili, aké mlieko do kávy je lepšie.

Príprava kávy a zaujímavosti zo svete

Pred tým, ako odhalíme tajomstvo mlieka do kávy, skúsme si trochu zacestovať a predstaviť si zopár svetových kávových rituálov.

  • Najlepšia káva je tá, ktorá vám chutí a po jej vypití sa budete cítiť skvele. Toto si iste vravia aj obyvatelia Fínska, ktorí si do kávy pridávajú jednu veľmi zvláštnu ingredienciu. Ide o ich typický syr s názvom juustoleipä. Syr jednoducho položia na dno šálky a zjedia ho po vypití kávy.
  • Ak ste navštívili Grécko, iste viete, že pre Grékov neexistuje deň, kedy by nevypili aspoň jedno frappé. Počas horúcich letných dní spraví frappé dobre aj vám. Frappé pripravené zmiešaním kávy, studenej vody, ľadu a kondenzovaného mlieka je naozaj pochúťkou.
  • V našich končinách sa často stretnete s prípravou tureckej kávy. Vedzte však, že s tou pravou tureckou kávou nemá nič spoločné. V prípade, že sa vyberiete do Turecka, dajte šancu aspoň jednej šálke ich kávy a nabudení budete na celý deň. Turecká káva je totiž extrémne silná. Jej príprava nie je náročná, ale k uvareniu kávy budete potrebovať malú kanvičku s rúčkou tzv. džezva. V nej sa varí mletá káva až do doby, kedy nezovrie. V tureckom nápoji nájdete viac kávy ako vody a navyše býva často dochutená rôznymi koreninami.
  • Ako poslednú krajinu spomenieme Vietnam. V tejto krajine domorodci varia kávové zrná spolu s maslom, chýbať nesmie veľa cukru a kondenzované mlieko.

Na mlieku do kávy naozaj záleží

Mlieko do kávy dodáva káve úplne inú príchuť. Niekomu sa zdá chuť kávy po pridaní mlieka menej silná, ale ide len o zmyslový klam. Pravda je, že mlieko v káve účinky kofeínu predlžuje. Nástup pôsobenia je pomalší, ale benefity z pitia kávy budú trvať dlhšie. Pre niektorých ľudí je mlieko v káve nevhodnou kombináciou a po konzumácii kávy môžu pociťovať žalúdočné bolesti. Preto túto kombináciu neodporúčame ľuďom s tráviacimi problémami. Nikdy však nebolo vedecky dokázané, že by mlieko v káve škodilo. Ide skôr o to, že pribúdajú ľudia s intoleranciou na mlieko, ktorí sa po požití kávy s mliekom môžu cítiť horšie. Ak sa nechcete pitia kávy s mliekom vzdať, dajte prednosť rastlinnému mlieku – ryžovému, kokosovému, ovsenému či sójovému. Práve rastlinné mlieko je v kombinácii s kávou lepším a zdravším variantom. V prípade, že netrpíte intoleranciou a ani žalúdočnými ochoreniami, pokojne pokračujte v pití kávy s kravským mliekom.