Z Ťatliakovej chaty sme sa vybrali pozrieť do Podbielu. Podbiel je obec na Slovensku v okrese Tvrdošín. V Podbieli sa zachovala pamiatková rezervácia ľudovej architektúry s názvom Bobrova raľa. Jedná sa o najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe. Dedinka je obkolesená prekrásnou vysokohorskou prírodou a pôvodné drevenice jej dodávajú priam rozprávkový ráz. Nájdete tam až 64 pôvodných dreveníc z konca 19. storočia. Popozerali sme si očarujúce dreveničky, a potom sme išli na obed a šálku kávy do Pizzerie Pod Lipou.
Pizzeria Pod Lipou sa nachádza v Podbieli na hlavnej križovatke smerom na Zuberec. Tento nenápadný domček je bielej farby s drevenou strechou. O tom, že sa jedná o spomínanú pizzeriu vás presvedčí stará lipa, ktorá sa pyšne týči nad objektom. Vo dvore sa nachádza aj pekná studňa. Parkovať môžete priamo vo dvore, len sa treba pripraviť, že sa vám nemusí ujsť voľné miesto. Posadili sme sa na letnej terase, ktorá je celkom rozsiahla. Na stole ma potešili krásne črepníkové kvety. Nad terasou bolo zavesené osvetlenie, ktoré vo večerných hodinách dotvára romantickú atmosféru tohto miesta. Interiér reštaurácie je zariadený v drevenom štýle. Na stenách sú zavesené krásne drevené obrazy a na strope visia rustikálne lustre. Priestor zdobí črepníková zeleň, lampáše, fľaše od vína a rôzne drobné dekorácie. Majitelia mysleli aj na najmenších a vo vnútorných priestoroch vytvorili veľký detský kútik.
V pizzerii ponúkajú, samozrejme, široký výber pízz a taktiež bezlepkovú pizzu, polievky, denné menu, cestoviny, šaláty, rôzne jedlá a dezerty, nealkoholické, alkoholické a kávové nápoje a podobne. Z danej ponuky sme si vybrali pizzu a espresso lungo v hodnote 1,50€. V zapätí sa vrátila čašníčka a oznámila nám, že jej nejde kávovar, tak nám kávu uvariť nemôže. Tak sme si z ponuky vybrali klasickú zalievanú kávu, ktorá bola tiež v hodnote 1,50€. Pod Lipou servírujú kvalitnú taliansku kávu Caffe Pascucci. Spoločnosť Pascucci sa pôvodne zaoberala predajom rôznych potravinárskych produktov. V roku 1970 sa Alberto Pascucciso svojím synom Máriom rozhodli úplne opustiť sektor potravín a venovať sa výlučne praženiu kávy. Koncom osemdesiatych rokov sa stala káva z pražiarne Pascucci vedúcou espresso značkou vo svojej oblasti. Pražiareň Pascucci je jednou z najlepších pražiarní kávy v Taliansku, a to vďaka špičkovej technológii. V súčasnosti je značka Pascucci zastúpená v mnohých krajinách a oceňovaná pre svoju vysokú kvalitu. Čašníčka bola veľmi milá a ochotná a sama nám navrhla, že nám uvarí zalievanú kávu. Pizzeria sa môže pochváliť aj dobrou pizzou. Pizzeria pod Lipou patrí k obľúbeným miestam, o čom svedčila aj skutočnosť, že terasa bola plná a jeden zákazník striedal druhého. Ako som si mohla všimnúť, radi sa tam počas svojich potuliek zastavujú cyklisti. Pizzeria pod Lipou je veľmi zaujímavým a utešeným miestom. Keď nabudúce pôjdem pozrieť unikátnu Červenú skalu, odkiaľ máte Podbiel ako na dlani, určite sa zastavím aj v Pizzerii Pod Lipou. Naše putovanie sa dnes ešte nekončilo, a tak sme pokračovali do skanzenu v Zuberci. Jednoducho sme dreveničiek ešte nemali dosť.
Adresa: Podbiel 85, 02742
Otváracie hodiny sú nasledovné: Po – Štv: 10 – 20, Pia – So: 10 – 21, Ne: 10 – 20
Pizzeriu Pod Lipou hodnotím: personál = 1-, káva = 2, prostredie = 2
Pizzeriu Pod Lipou celkovo hodnotím známkou 2
Link na Google maps:
https://www.google.com/maps/uv?pb=!1s0x4715b9b299f453fb%3A0x3a10cda94e242028!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipP1qtQlKHD49wWazz501grt03dslj25YSHn-bKT%3Dw320-h160-k-no!5sPizzeria%20Pod%20Lipou%20%E2%80%93%20Podbiel%20-%20H%C4%BEada%C5%A5%20Googlom!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipP1qtQlKHD49wWazz501grt03dslj25YSHn-bKT&hl=sk&sa=X&ved=2ahUKEwixgdrqlP_yAhWRhP0HHejwCwIQoip6BAhPEAM