Oba kávové blendy z dielne slovenskej pražiarne výberovej kávy 25COFFEE sú zložené z dvoch najznámejších druhov kávy, a to Arabiky a Robustyktoré majú však rozdielnu chuť, zloženie či obsah kofeínu.

Arabica má široký rozsah chutí, od jemnej a sladkej až po ostrú a štipľavú. Väčšina z nich má ovocnú vôňu s dochuťou čokolády či rôznych orieškov. Má vyššiu kyslosť, ktorá prepožičiava arabike chrumkavú a vínovú chuť.

Robusta je charakteristická zemito horkou chuťou a považuje sa, za menej cennejšiu kávu z rôznych dôvodov. Viac o rozdieloch medzi Arabikou a Robustou sa dočítate v článku: Arabica vs Robusta.

Čo je blend?

Predtým ako stručne opíšeme kávové blendy 25COFFEE, dovoľte pár slov o tom, čo vlastne slovo blend znamená. V podstate nejde o nič iné ako o mix medzi rôznymi odrodami kávy (typica, burbon, caturra, Maragogype atď) či druhmi (Arabica, Robusta atď…)

Raffes

Prvým blendom z dielne pražiarne 25COFFEE je Raffes a skrýva v sebe tri výberové arabiky v kombinácii s dvoma robustami.

Chuťový profil pripomína čokoládový croissant, sušené slivky s dochuťou hrozienok. Veľmi príjemná, jemne horká kávička so silným telom a elastickou penou. Dobre štruktúrované a aromatické cappuccino. Double espresso, vynikajúci štart úspešného dňa!

Veľmi obľúbená kávička u ľudí, ktorí hľadajú príjemné orieškové tóny. Vďaka vyššiemu obsahu Robusty (a teda prirodzene aj kofeínu) je to skvelý začiatok dňa po dobrých raňajkách.

Queenstown

Druhým blendom je Queenstown. Pri príprave na espresso chuť kávy pripomína horkú čokoládu obohatenú o sladké doplnky kandizovaného ovocia. Kompaktná, súdržná pena so štipkou tropického ovocia dodávajúceho veľmi príjemnú, jemnú kyslosť.

Cappuccino má jemne orieškovú dochuť. Táto kávička je vytvorená z dvoch výberových arabík a jednej robusty. Veľmi často ju pripravujeme na rôznych spoločenských udalostiach (trhy, jarmoky, festivaly atď..)Pražiareň výberovej kávy

Oba blendy nájdete na webe pražiarne 25COFFEE: kávové zmesi.

Stovky rôznych chutí

Káva je ovocie a keď pijeme výberovú kávu, máme možnosť v nej objaviť stovky rôznych chutí, nie len tie spálené, ktoré vznikajú prepražením, aby sa odstránili rôzne defekty komoditnej kávy. Pri pražení výberovej kávy je jej prepraženie úplný nezmysel a úlohou remeselného pražiara je sprístupniť v káve úžasnú chuť regiónu, v ktorom sa kávovník pestuje.

V ponuke pražiarne 25COFFEE nájdete výberové kávy z rôznych kútov sveta a je len na vás, na čo máte chuť. Niečo šťavnatejšie? Voňavejšie? Orieškovejšie? Maliny s čokoládou? Čokoládu? Karamel či toffifee? Škála chutí je veľká a už je len na vás, či ju máte chuť spoznávať alebo staviť na overenú čokoládovú klasiku.

S úctou,

Pražiareň výberovej kávy 25COFFEE