O káve a jej vplyve na zdravie človeka toho už bolo napísané naozaj veľa. Názory sa vo väčšine prípadov rozchádzajú a vždy vytvárajú priestor pre zástancov oboch strán. Ako je to s jej vplyvom na zdravie človeka v skutočnosti? Je nášmu organizmu prospešná, alebo sa jedná o nápoj plný kontrastov a popíjaním si skôr ubližujeme?

Pri hľadaní jednotlivých odpovedí nemožno vychádzať z univerzálneho pohľadu. Vždy je nutné zohľadniť každého človeka zvlášť a prihliadnuť na všetky dôležité okolnosti. V tomto článku odhalíme skutočnú podstatu účinkov kávy na náš organizmus a vyvrátime nespočetné množstvo kolujúcich mýtov a poloprávd.

Káva a prospešné látky

Káva obsahuje celý rad prospešných živín, vitamínov, stopových prvkov, aromatických olejov a látky, ktoré sú pre naše telo priam žiaduce. Šálka stredne silnej kávy je bohatá predovšetkým na draslík. S každým dúškom sa navyše obohacujete o dôležitý horčík, vitamín B2 a B5, mangán alebo fosfor.

Káva navyše neobsahuje žiadne tuky, sacharidy či bielkoviny. Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu je vhodná pre všetkých, ktorí si strážia každodenný prísun kalórií. Na 100 ml pripadá len 1 až 2 kalórie.

 

Kvalitná káva je nevyhnutnou súčasťou vyvážených raňajok.

Káva a škodlivé látky v nej

Káva obsahuje aj pre zdravie človeka menej prospešné látky, medzi ktorými nájdeme napríklad diterpény, ochratoxíny alebo akrylamid, takže nemožno jednoznačne povedať, že by sa v káve žiadne nežiaduce látky nenachádzali.

Diterpény – zvyšujú cholesterol, avšak obsah vo vypitej šálke je skôr zanedbateľný, takže nie je nutné sa tejto látke ďalej venovať. Najviac sa objavujú vo filtrovanej káve, pretože prítomnosť tejto látky bola potvrdená vo filtračných papieroch.

Ochratoxín – táto forma plesne sa objavuje výhradne na zle skladovaných kávových zrnách. Za výskyt tejto plesne môžu vždy nevhodné podmienky alebo znížené povedomie o správnom spôsobe skladovania nepražených zelených zŕn. Krajiny zaoberajúce sa vývozom kávy na svetové trhy musia prítomnosť ochratoxínu prísne kontrolovať, aby splnili prísne regulácie stanovené Európskou úniou. Pri nadlimitnom zistení je vývozcovi predaj kávy nielen zakázaný, ale takisto sa dočká aj vysokej pokuty. Na európsky trh sa vďaka tomuto opatreniu dostávajú len tie najlepšie zrná.

Základom lahodnej kávy sú kvalitné a správne skladované zrná.

Toxíny a škodlivé látky nie sú bežnou súčasťou zŕn, ale pri nesprávnych postupoch sa v nich môžu objaviť.

Návyk na kofeín

Ďalšia, celkom častá výhrada odporcov kávy, sa týka závislosti na kofeíne. Naozaj si pravidelnou konzumáciou budujeme závislosť, alebo je pravda niekde uprostred a vždy záleží na našom individuálnom prístupe?

Kofeín je bezpochyby najaktívnejšou látkou obsiahnutou v káve a významným stimulantom centrálnej nervovej sústavy. V umelej podobe sa kofeín pridáva do hromady limonád aj liekov. Preukázali sa dokonca pozitívne účinky kofeínu, medzi ktoré patrí zvýšenie sústredenosti, koncentrácie a pozornosti. Práve z týchto dôvodov sa konzumácia kávy neodporúča vo večerných hodinách a ľuďom majúcim problémy so zaspávaním.

Závislosť na káve ako na drogách?

Závislosť na káve nesmieme porovnávať so závislosťou na tvrdých drogách, ako je kokaín alebo amfetamín. Síce sa kofeín dokáže podieľať na aktivácii rovnakých chemických látok v našom mozgu, ale v oveľa nižších hodnotách. Skôr než závislosť sa u pravidelných konzumentov vytvára silný návyk.

Káva predlžuje život

Štúdia z roku 2017 poukazuje na spojitosť zvýšeného príjmu kávy a nižšej úmrtnosti. Pravidelná konzumácia znižuje riziko ochorenia pečene u mužov i žien. Okrem toho dokáže oddialiť vznik Parkinsonovej choroby a znížiť riziko mŕtvice.

Druhov kávy je nespočetné množstvo. Ktorý štýl prípravy ste si obľúbili vy?

Druhov kávy je nespočetné množstvo. Ktorý štýl prípravy ste si obľúbili vy?

Druhy kávy a ich vplyv na zdravie človeka

  • Čierna káva a zdravie – čierna káva je z pohľadu prínosu takmer bez rizika, ale je potrebné nakupovať od prevereného výrobcu.
  • Káva s mliekom a jej vplyv na zdravie – problém nastáva až pri pravidelnej a zvýšenej konzumácii mliečnych kávových nápojov.
  • Zrnková káva a zdravie – kvalitné kávové zrná sú skvelou formou, ako si pripraviť zdraviu prospešný nápoj.
  • Instantná káva a zdravie – tu je prospešnosť znížená spracovaním.
  • A čo zelená káva a zdravie? – jedná sa o najvyhľadávanejší prostriedok na chudnutie v nepraženej podobe. Prospešnosť tohto typu kávy je absolútne excelentná a odporúča sa pri liečbe mnohých ochorení.

Druhy kávy na webe Philips

Nechajte sa inšpirovať jednotlivými druhmi kávy v podaní Philips a ochutnávajte kávu z tých najlepšie spracovaných zŕn. Načerpajte na stránkach Philips informácie, ako sa ktorá káva volá a ako ju pripraviť.