Instantná káva je populárnou voľbou medzi mnohými ľuďmi. V niektorých krajinách jej pitie dokonca tvorí 50 % z úplnej spotreby kávy. Jej výhody medzi ľuďmi sú jasné, je lacnejšia ako normálna káva a jej príprava zaberá menej času.

Ako už všetci vieme, pravidelné pitie kávy so sebou prináša mnoho benefitov. Platia však tieto benefity aj pri instantnej káve? Tento článok sa zameria na všetky informácie, ktoré potrebujete o instantnej káve vedieť.

Čo je to instantná káva?

Instantná káva je typ kávy, ktorý je vyrobený z sušeného kávového extraktu. Ten sa vytvára varením pomletých kávových zŕn podobne ako normálna káva, ibaže instantná káva je viac koncentrovaná. Po varení je voda z extraktu odstránená a vytvárajú sa suché fragmenty alebo prášok, oboje sa rozpúšťa pri pridaní do vody.

Existujú 2 hlavné metódy vytvárania instantnej kávy:

  1. sušenie rozprašovaním – kávový extrakt je rozprašovaný do horúceho vzduchu, ktorý rýchlo usuší kvapôčky a premení ich na jemný prášok alebo malé kúsky.
  2. sušenie zmrazovaním – kávový extrakt sa zmrazí a nareže na malé kúsky, ktoré sa pod nízkou teplotou v podtlakových podmienkach zmrazia.

Obe tieto metódy zachovávajú kvalitu, arómu a chuť kávy. Najčastejším spôsobom prípravy instantnej kávy je pridanie jednej čajovej lyžičky prášku/granúl do šálky a zaliatie s horúcou vodou. Sila kávy sa môže jednoducho nastaviť pridaním viac alebo menej lyžičiek do šálky.

Instantná káva obsahuje antioxidanty a živiny

Káva je jedným z najväčších zdrojov antioxidantov v modernej životospráve. Vysoký obsah antioxidantov je zodpovedný za mnoho zdravotných benefitov, ktoré sú spojené s pitím kávy. Podobne ako pri normálnej káve, instantná obsahuje mnoho silných antioxidantov.

Podľa niektorých štúdii instantná káva obsahuje ešte viac antioxidantov určitého typu vďaka procesu, ktorým sa vytvára. Ďalej, 1 šálka instantnej kávy obsahuje iba 4 kalórie, ktoré poskytujú malé množstvo draslíka, magnézia a vitamínu B3.

Instantná káva obsahuje menej kofeínu

Kofeín je pravdepodobne najviac spotrebovaným povzbudzujúcim prostriedkom na svete. Instantná káva však obsahuje menej kofeínu ako regulárna káva. 1 šálka instantnej kávy obsahuje niečo medzi 30-90 mg kofeínu, zatiaľ čo šálka tradičnej kávy obsahuje niečo medzi 70-140 mg kofeínu.

Ako všetci vieme, príliš veľa kofeínu môže spôsobiť úzkosť, narušený spánok, roztržitosť, rozrušený žalúdok, triašku alebo rýchly tlkot srdca. Keďže niektorí ľudia sú viac citliví na kofeínu, instantná káva môže byť pre nich lepšou voľbou. Je taktiež dostupná v bezkofeínovej verzii, ktorá obsahuje úplné minimum kofeínu.

Instantná káva obsahuje viac akrylamídu

Akrylamíd je potenciálne škodlivá látka, ktorá sa vytvára pri pražení kávy Táto chemikália sa bežne nachádza v rôznych jedlách, tabaku, veciach domácej potreby a výrobkoch osobnej starostlivosti.

Instantná káva môže obsahovať až 2x viac akrylamídu ako čerstvá, upražená káva. Príliš veľké množstvo tejto látky môže poškodiť nervový systém a spôsobiť risk vzniku rakoviny. Avšak, množstvo akrylamídu, ktorému ste vystavený pitím instantnej kávy je menšie, ako dávka, ktorá by pre vás mohla byť škodlivá. Preto by pitie instantnej kávy nemalo spôsobiť problémy.

Mali by ste piť instantnú kávu?

Príprava instantnej kávy je rýchla a ľahká, pričom si nevyžaduje kávovar. Má taktiež vyššiu trvanlivosť a je lacnejšia ako bežná káva. Preto môže byť pre vás vhodná pri cestovaní. Táto káva obsahuje o niečo menšie množstvo kofeínu a viac akrylamídu ako bežná káva. V rámci antioxidantov obsahuje rovnaké množstvo.

Pre zhrnutie, instantná káva je zdravý, nízko kalorický drink, ktorý má rovnaké zdravotné účinky ako iné typy kávy.