Káva nie je raketová veda. Ak vám teda  barista prinesie latte so srdiečkom, ktoré chutí hrozne, srdiečko stráca význam. Našťastie, urobiť perfektné espresso sa dá naučiť a môžete to vedieť aj vy.

Aké je perfektné espresso?

Nie je nič lepšie, ako si dopriať perfektne vytvorenú kávu. To všetko začína skvelým espresso. Dobre extrahované espresso nie je horké alebo kyslé, ale skôr vyvážené medzi týmito dvoma chuťami.

Ako sa espresso vytvára?

Ide nám predovšetkým o to, aby sa horúca voda dostala cez 18 gramov kávy počas 25-30 sekúnd a je pripravené približne z 25 ml vody. Časovanie je kľúčové. Pokiaľ je extrahovanie príliš dlhé, espresso sa stane kyslím a horkým. Ak je zase príliš krátkym, bude príliš vodnaté. Chceme, aby espresso vyzeralo ako med, inými slovami, aby sa vylievalo z kávovaru v stálom tempe s menším odporom.

Proces vytvárania perfektného espressa

  1. Vyčistite kávovar

Čistý kávovar a predovšetkým hlavy kávovaru sú rovnako dôležité, ako samostatné espresso. Pred každou prípravou je potrebné sa uistiť, že hlava kávovaru je čistá a, že nie sú žiadne ostatky po káve z predchádzajúcej prípravy. Najlepší spôsob je najprv vyčistiť kávovar spustením vody bez hlavy kávovaru a následné vyčistenie hlavy kávovaru so suchou utierkou.

  1. Pomeľte kávu

 Potom, čo je kávovar čistý, môžeme zomlieť kávu do hlavy kávovaru. Tento krok sa bude odlišovať podľa toho, aké máte vybavenie. Niektoré kávy sú automaticky pomleté, iné sú založené na dávkach. Najdôležitejšie však je, aby ste mali čerstvo zomletú kávu, ktorá nie je staršia viac ako 5 týždňov od dátumu praženia. Ideálne, ak by bola 1 týždeň stará. Zomieľať budete približne 18 gramov kávy v dvojitej páke.

  1. Stlačte kávu a začnite extrahovať

 Vyrovnajte kávu v hlavici kávovaru s plochým prstom alebo rovnačkou, poprípade párkrát jemne poklepte po vrchu, aby ste rovnomerne vyrovnali zomletú kávu. Zoberte do rúk svoje utláčadlo kávy a zatlačte približne váhou 15 kg. Pri púšťaní pootočte utláčadlom o 90 stupňov pre vytvorenie rovného povrchu.

Pamätajte si, že ide o jednoduchý pohyb, nie je potrebné nič extra, stačí jednoduché stlačenie a pootočenie. Následne umiestnite svoju stlačenú kávu do kávovaru pre extrahovanie, aby ste zabránili spáleniu kávy.

  1. Načasujte si svoje espresso

 Chcete, aby sa vaše espresso lialo z kávovaru približne 25-30 sekúnd. Toto je čas, ktorý zabezpečí najlepšie chutiace espresso. Čas na prípravu sa mení počas dňa niekoľkokrát, na základe faktorov ako vlhkosť, jemnosť zomletej kávy a baristovi, ktorý pripravuje kávu. Skontrolujte preto predchádzajúce faktory každú hodinu pre uistenie prípravy kvalitného espressa.

  1. Ochutnajte svoje espresso

 Posledný krok je pri príprave espressa najčastejšie zanedbaný. Baristi sú ako kuchári. A čo robia kuchári pred servírovaním svojho jedla? Ochutnajú ho. Baristi by mali robiť to isté. Neexistuje lepšia finálna kontrola ako finálny test chuti. Samozrejme, že sa to nedá robiť stále, malo by to byť však aspoň 3x do dňa, a to najmä:

  • ráno pri otvorení obchodu,
  • cez obed,
  • poobede po najväčšej várke ľudí.

A máme to. Riaďte sa vyššie uvedenými krokmi a budete vytvárať excelentné espresso počas celého dňa. Ako vždy, prax robí majstra, preto si najprv prípravu espressa zopárkrát  otestujte.

 

 

 

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokLavazza-espresso city
Ďalší článokCafé Bar Central